Translate

24 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Δίφωνο Οκτωβρίου που κυκλοφορεί




* Ο Σωκράτης Μάλαμας όταν ανεβαίνει στη σκηνή είναι έτοιμος να ανατιναχτεί. Ένας καλλιτέχνης που δεν ξεχωρίζει τη ζωή του από το έργο του.

* Μέμος Μπεγνής, Μαρία Κωνσταντάκη, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου: Έξι νέοι Έλληνες ηθοποιοί μάς μιλούν για το αγαπημένο τους σάουντρακ.

* Μετά την pop… δεν έχει stop
Το ελληνικό τραγούδι βρήκε αστέρες που τραγουδάνε κοιτώντας μας χαμογελαστά και κατάματα, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη μουσική να κοινωνεί μέθεξη στον κόσμο.

* Σταύρος Κουγιουμτζής
Δύσκολα εντοπίζονται συνεχιστές του αισθητικού προτύπου του Σταύρου Κουγιουμτζή. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του έντεχνου-λαϊκού τραγουδιού.

* Μάνος Ξυδούς
Όταν θα φύγω ένα βράδυ από εδώ.

* Το νέο κύμα της soul και του funk.

* Οι απαρχές του rhythm and blues.

Επίσης:
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μόνικα, Maria and the Photo Frame, Palyrria, Μέλισσες, Argie, Βασίλης Φλώρος, Νάγια Δρακιά, Βασιλική Παπαγεωργίου - Νικηφόρος Μεταξάς, Δημήτρης Μπάσης, Χρίστος Τσιαμούλης, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Κρομμύδας,
Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Ιάκωβος Κολανιάν, I Muvrini, Laurie Anderson, Οasis, Bobby Ray Simmons Jr., Richard Galliano, Pete Rugolo, Sammy Davis Jr., κ.ά.


ΤΑ CD ΤΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥ


Παντελής Θαλασσινός - Ό,τι αγαπήσαμε πολύ

Ο Παντελής Θαλασσινός γνώρισε από την αρχή τη χαρά να φτάνουν τα τραγούδια του στο στόμα των πολλών. Κάτι που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στους στίχους που του εμπιστεύτηκαν διακεκριμένοι τεχνίτες της πένας. Επιπλέον, το ευέλικτο της φωνής του τού επιτρέπει να ερμηνεύει το ίδιο καλά τόσο τις νεοπαραδοσιακού χαρακτήρα μπαλάντες όσο και τραγούδια τα οποία παραπέμπουν στην πιο ποπ διάθεση των Λαθρεπιβατών και του δισκογραφικού ξεκινήματός του.




Serge Gainsbourg

Διαθέτοντας ένα σπάνιο δημιουργικό ένστικτο, ο Gainsbourg κατάφερε να μείνει μάχιμος και μοντέρνος επί τρεις γεμάτες δεκαετίες, επιβιώνοντας όλων των κοσμογονικών αλλαγών στο γαλλικό τραγούδι. Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του έργου τού μεγάλου τραγουδοποιού που γράφτηκε κατά την πρώτη δημιουργική του πενταετία (1958-1962).









Βαγγέλης Κορακάκης - Ο τελευταίος των αυθεντικών

Τα λαϊκά τραγούδια του καταγράφουν στιγμές, προβλήματα και ανησυχίες. Ζεϊμπέκικα, χασάπικα, αλέγκρα και μινόρε, που πατούν γερά στο χτες και προσπαθούν, γνέθοντας το νήμα που μας ενώνει, να εξηγήσουν το παρόν.








23 Σεπτεμβρίου 2010

Αfformance





Οι Αfformance ξεκίνησαν το 2004 στην Αθήνα. Η μουσική τους μπορεί να περιγραφεί σαν έντονο, δυνατό και ασυμβίβαστο σύχρονο ορχηστρικό post-rock. Με βάσεις σε μπάντες όπως οι Explosions In The Sky, Mogwai, Isis αλλά και σε μουσικές σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, δημιουργούν βαριές, ατμοσφαιρικές και ρυθμικές συνθέσεις που καθηλώνουν. Οι πάρα πολλές συναυλίες τους -μερικές και εκτός της χώρας- έχουν δημιουργήσει ήδη μια βάση πιστών οπαδών οι οποίοι ανυπομονούσαν για την έλευση του ντεμπούτου album τους "A Glimpse To The Days That Pass" το οποίο τελικά κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 σε 500 μοναδικά αριθμημένα αντίτυπα από τη Catch The Soap Productions. Τα μελλοντικά πλάνα των Afformance περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες -συμπεριλαμβανομένου και του support τους στους Αμερικάνους Grails- νέες ηχογραφήσεις και νέους φίλους σε κάθε πιθανό μέρος.


Από πού εμπνευστήκατε το όνομά σας;
Μας ήρθε τυχαία σε ένα πρώιμο jam ως τρίο ακόμα, κατά τη περίοδο αναζήτησης ατόμων για να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση μας. Ουσιαστικά είναι το αντίστροφο του "performance". Το αστείο είναι ότι μερικά χρόνια μετά ανακαλύψαμε πως κάποιος κριτικός τέχνης είχε χρησιμοποιήσει ακριβώς τον ίδιο όρο με τον ίδιο τρόπο για μια άκρως μινιμαλιστική performance.

Θέλετε να μου περιγράψετε τι μουσική ακούει καθένας σας ξεχωριστά, τις συνιστώσες των επιρροών σας;
Η αλήθεια είναι ότι ακούμε διάφορα ήδη μεταξύ μας, αλλά και ο καθένας μόνος του. Μπορείς να βρεις στις δισκοθήκες μας από jazz, funk, new wave, post-rock, 70s rock, industrial, noise, ambient, grindcore, dance pop, διάφορες παραδοσιακές μουσικές, ψυχεδελικές μουσικές, ρεμπέτικα, indie, alternative, trip-hop, death metal, drone, stoner rock, math rock, ηλεκτρονική μουσική και πάει λέγοντας. Για παράδειγμα, με μια τυχαία ματιά στη δισκοθήκη βλέπω στη σειρα Can, Cannibal Corpse, Cataract, Circle, Eric Clapton, Colour Haze. Η συνισταμένη των επιρροών μας νομίζω ότι είναι το ότι είμαστε όλοι εξίσου ανοιχτοί σε διάφορες επιρροές, πολλές φορές αντίρροπες μεταξύ τους. Βέβαια όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε ως μπάντα το 2004, οι βάσεις μας ήταν πάνω στους ήχους των Mogwai, Sigur Ros, Explosions In The Sky, Isis κλπ. Με τον καιρό ανακαλύψαμε διάφορες νέες μουσικές όμως και προσπαθούμε να τις φιλτράρουμε από το προσωπικό μας πρίσμα, υιοθετώντας τα "κουσούρια" τους.

Απ’ ότι κατάλαβα σας αφορά περισσότερο το live παρά να πετύχετε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Γιατί αυτό;
Γιατί πιστεύουμε ότι η μουσική είναι φτιαγμένη για να παίζεται live. Η ένταση και η ανταλλαγή συναισθημάτων με το κοινό είναι κάτι που δε κερδίζεται με κανένα συμβόλαιο. Είμαστε πιο πολύ της DIY λογικής, και η όποια συνεργασία με κάποια δισκογραφική ή μουσικό φορέα γίνεται με σκοπό την εξάπλωση της μουσικής μας και όχι για κάποιο άλλο όφελος (αν κ εδώ γελάμε).

Με το τραγούδι τι σχέση έχετε; Γράφετε και παίζετε μόνο ορχηστρικά μέχρι στιγμής. 
Θεωρούμε ότι η φωνή όπως χρησιμοποιείται στη μουσική με τον ρόλο lead οργάνου δε ταιριάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν συνθέτουμε. Στα αυτιά μας ηχεί το ίδιο σα να είχαμε μια τρομπέτα ή μια ηλεκτρική κιθάρα να σολάρει ασταμάτητα. Είναι λίγο ενοχλητικό, κακά τα ψέματα. Πάντως έχουμε ένα κομμάτι, το "Do", στο οποίο τραγουδάει η φίλη μας η Χρύσα (από τους National Pornografik, N3rse κλπ). Η φωνή της δίνει την αίσθηση ενός ακόμα οργάνου με τη δική του ξεχωριστή χροιά. Κάπως έτσι έχουμε στο μυαλό μας τη χρήση φωνητικών, αν και είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε οτιδήποτε μπορεί να αναδείξει την εκάστοτε σύνθεση. Ακόμα και αν αυτό είναι μια lead τρομπέτα.

Πώς προέκυψε ο πρώτος δίσκος σας; 
Το "A Glimpse To The Days That Pass" απαρτίζεται από ηχογραφήσεις που έχουν γίνει από τις πολύ αρχές μας μέχρι το 2008, που είτε έχουν εκδοθεί σε συλλογές (In The Junkyard Vol 3 - Spinalonga Records, Somehow Ecstatic Compilation - Somehow Ecstatic Records), είτε για κυκλοφορίες που δεν έγιναν ποτέ (split, EP...), είτε για να μοιράσουμε στις πρώτες μας συναυλίες, είτε αποκλειστικά και μόνο για να αποτυπώσουμε την έμπνευση της στιγμής. Κοινώς μπορείς να θεωρήσεις τη κυκλοφορία ως μια ρετροσπεκτίβα της "πρώτης εποχής" μας όπως μας αρέσει να αποκαλούμε. Μια φευγαλέα ματιά στις ημέρες που πέρασαν, εάν θες καλύτερα. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου σχετικά με το εάν χτυπήσαμε πόρτες, θα σου πω ότι δε ψάξαμε καθόλου για κάποια εταιρία. Το κυκλοφορήσαμε με δική μας δαπάνη μέσω της εταιρίας του ενός κιθαρίστα μας, τη Catch The Soap Productions. Θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα στον ήχο, το εικαστικό και το εμπορικό κομμάτι. Έτσι, καταλήξαμε να έχουμε 500 μοναδικά σχεδιασμένα μεταξύ τους CDs χρωματισμένα με χρώμα και πινέλο και αριθμημένα ένα ένα στο χέρι, τυπωμένα με μεταξοτυπία. Το αποτέλεσμα νομίζουμε πως μας δικαίωσε και σίγουρα τράβηξε βλέμματα από παντού (έχουμε παραγγελίες από Αμερική, Ρωσία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιαπωνία κλπ). Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα ήταν σύμφωνη με μια τέτοια έκδοση κάποια δισκογραφική. 

Το myspace μετράει ήδη αρκετά χρόνια χρήσης στην Ελλάδα. Τελικά βοηθάει τα μουσικά πράγματα αυτή η κατάσταση ή όχι;
Το myspace και γενικώς όλο το social networking στο διαδίκτυο μας έχει βοηθήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας που μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με το υποψήφιο κοινό και κάνει όλη αυτή την επικοινωνία μεταξύ καλλιτέχνη, κοινού και διάφορων σχετικών φορέων, πολύ πιο εύκολη απ' ότι ήταν παλιότερα. Μέσω myspace ήρθαν σε επαφή με τη δουλειά μας οι διοργανωτές του Golden Mt Zion Festival στην Ελβετία και μας κάλεσαν να παίξουμε και να ηχογραφήσουμε, το ίδιο έγινε με τον promoter στη Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις περισσότερες πόλεις που έχουμε παίξει. 

Σχέδια;
Τα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνουν την εμφάνισή μας στο 5ο U.O.P. Air Festival στη Τρίπολη και ένα live με ελεύθερη είσοδο στο Mad Club στο Γκάζι μαζί με τους Adolf Plays The Jazz. Επίσης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την διανομή του "A Glimpse..." μεσω itunes και άλλων ανάλογων πάροχων, από τη πλευρά της Γερμανικής Escapartist Records. Λογικά μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο. Μετά ξεκινάμε διαδικασίες ηχογράφησης για την επόμενη full-length κυκλοφορία μας, που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011. 

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

21 Σεπτεμβρίου 2010

Δάρνακες






Οι Δάρνακες δημιουργήθηκαν το 2002 στη Θεσσαλονίκη, όταν κάτι περίεργοι και εντελώς ετερόκλητοι τύποι κλήθηκαν να παίξουν σε ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από δυο, επίσης παράξενα αδέρφια, τα οποία συνήθιζαν να παίζουν παραδοσιακή μουσική. Ζητούσαν δε, μερικούς μουσικούς για να παίξουν τις συνθέσεις τους και να διασκευάσουν  μερικά από τα παραδοσιακά τραγούδια που αγαπούσαν. Από τότε, πολλά πράγματα άλλαξαν, προστέθηκαν μέλη, άλλα αντικαταστάθηκαν και η μουσική τους πέρασε από χιλιάδες ειδών φίλτρα και επιρροές. Το 2005, ο πρώτος τους δίσκος, “Virgo”, ως αρχικός κρίκος μιας ονομαστικής ζωδιακής αλληλουχίας εκδόθηκε από την Ano Kato Records.  Το 2006 ήταν σημαντική χρονιά για την πορεία του συγκροτήματος μια και η Balkan music εισήλθε δυναμικά και δημιουργικά στις playlists των συναυλιών τους, επηρέασε τις δημιουργίες τους και άλλαξε δραματικά το γενικό ύφος της μπάντας. Πήρε μια αρκετά διαφορετική κατεύθυνση, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα βασικά συστατικά τους. Η μίξη της Βαλκανικής μουσικής με εντελώς διαφορετικά στυλ και με τις προσωπικές επιρροές των μελών της μπάντας διαμόρφωσε το ύφος των Δαρνάκων που θα μπορούσε καθ’ υπερβολή να χαρακτηριστεί ως Balkan Gypsy Post με στοιχεία Punk ska, prog και indy rock και Ethno. Τα live τους αποτελούνται κυρίως από δικές τους συνθέσεις πλαισιωμένες από διασκευές τραγουδιών από όλο τον κόσμο. Ερμηνεύουν στα Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Σέρβικα και Ρώσικα.
Το 2007 ηχογραφήθηκε το single CD τους με όνομα “Darnakes” που είχε ως κύριο σκοπό να αναδείξει αυτή τη στροφή του συγκροτήματος. Από τα τέλη του 2008 ξεκίνησε η ετοιμασία του επερχόμενο δίσκου “Libra, το προξενιό της Αντιγόνης” ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Μάϊο του 2010. Οι Δάρνακες έχουν εμφανιστεί σε πολλά από τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Άρδας River Party, Gaia Festival, Earth Festival (Γιορτές της Γης), GreenDay Festival, Antiwar Festival, KNE Festival, Antiracist Festival κ.ά.), στο εξωτερικό (OST Club, Vienna, Exit Festival, Ljubljana) και σε live clubs στην Ελλάδα (Principal Club Theatre, Υδρόγειος, Gaia Live stage, Orient, Malt n Jazz, Gagarin 205, Αλάβαστρον, Θυμωμένο Πορτρέτο κ.α.). Έχουν βρεθεί να ανοίγουν συναυλίες πολλών σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Goran Bregovic, οι 17Hippies, οι KAL, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Κρίστι Στασινοπούλου, η Σαββίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλοι.


Τι σημαίνει το όνομά σας και πώς προέκυψε;
Το όνομα επιλέχθηκε με βάση τον τρόπο που επέλεγαν πολύ συχνά όνομα οι παλιές δημοτικές κομπανίες. Με το όνομά τους δήλωναν τον τόπο καταγωγής τους και κατά συνέπεια φανέρωναν το μουσικό τους στίγμα. Το “Δάρνακες” προέρχεται από Σέρρες (από μια φυλή των Σερρών με πλούσια παράδοση στο χορό και στο τραγούδι).

Ποια είναι ακριβώς τα μέλη του συγκροτήματός σας; 
Το ονόματά μας δεν έχουν σημασία – για αυτό θα μου επιτρέψεις να αγνοήσω την ερώτηση!

Περιγράψτε μας λίγο τις συνιστώσες της παρέας σας, δεδομένου ότι πρόκειται για αντίθετα κατευθυνόμενες δυνάμεις. 
 Η διαφορετικότητα μας έχει δημιουργήσει πολλές φορές συγκρούσεις μέσα στους κόλπους της ομάδας, αλλά ποτέ ανία. Γενικά είναι μια κατάσταση που μας κάνει να λειτουργούμε δημιουργικά και συνθετικά. Επίσης μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης (ξεκινήσαμε το 2002) έχουμε βρει τον τρόπο να συνυπάρχουμε αρκετά αρμονικά και να ξεπερνάμε με ενστικτώδη σύμπνοια τα προβλήματα. Πολλές είναι οι μπάντες που μοιάζουν με το “γαλατικό χωριό”, πιθανόν να είμαστε μία από αυτές.

Πώς μπήκε η Βαλκανική μουσική στην παρέα σας. 
Λόγω καταγωγής μας (αλλά και λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος) η βαλκανική μουσική είναι οικείο άκουσμα. Βαλκανική μουσική είναι η μουσική της βαλκανικής χερσονήσου και περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ηχοχρωμάτων και στυλ. Είναι οι γκάιντες, οι λύρες, οι ζουρνάδες,, τα κλαρίνα και φυσικά τα χάλκινα. Η πολυσχιδής και ζωηρή ρυθμολογία. Τα αρχετυπικά μοτίβα των στίχων. Οι ακατέργαστες χοϊκές φωνές των ανώνυμων ανθρώπων που ερμηνεύουν αυτά τα τραγούδια. Πριν πενήντα χρόνια κάθε χωριό είχε τα δικά του τραγούδια που ήταν πολύ διαφορετικά (στις κλίμακες, στο ύφος κτλ) από αυτά των κοντινών χωριών, και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες ανάγκες της κοινότητας. Σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια ακούμε κάθε σεζόν καμιά τριανταριά τραγούδια (“ποιοτικά” ή μη – δεν έχει σημασία). Το τραγούδι κάποτε έβγαινε από το σώμα και όχι από το μυαλό. Καθώς ακούμε βαλκανική μουσική – ή και γενικότερα δημώδη μουσική από κάθε μέρος του κόσμου – αβίαστα μας έρχεται στο νου αυτή η βαθύτερη σύνδεση μελωδίας και ανάγκης, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό μάθημα για την σύγχρονη τραγουδοποιία. Δεν προσεγγίζουμε αυτή τη μουσική με παρελθοντολαγνεία, αλλά με περιέργεια, έξαψη, ενδιαφέρον, απόλαυση και περίσκεψη.

 Τι μουσική ακούτε στα σπίτια σας και πού διασκεδάζετε; 
Ακούμε αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής. Ουσιαστικά τα πάντα. Αποφεύγουμε μόνο τα ευτελή τραγούδια (δεν υπάρχουν ευτελή είδη μουσικής). Επίσης διασκεδάζουμε παντού – ενώ αποφεύγουμε τα κέντρα μαζικής διασκέδασης.

Στο προφίλ σας ως τόπο διαμονής αναφέρετε τις πόλεις Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, Βόλος. Πώς γίνεται αυτό;  
Στο προφίλ μας αναγράφονται οι παλιοί τόποι διαμονής. Τώρα το range έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο και φτάνει μέχρι Αθήνα και Σουηδία (!). Ενώ ένα μέλος μας έμενε για δύο χρόνια Άμστερνταμ και Λονδίνο. Η απόσταση δεν είναι αξεπέραστο πρόβλημα στην εποχή μας. Εξάλλου επικοινωνούμε καθημερινά μέσω facebook. Και συχνά ερχόμαστε Θεσσαλονίκη για πρόβες.

Πόσο καλό ή κακό, εύκολο ή δύσκολο είναι βρίσκεστε μόνιμα στην επαρχία όταν όλοι λένε ότι για να προχωρήσει ένα συγκρότημα πρέπει να κατέβει στην Αθήνα;
 Η μπάντα προχωράει κάλλιστα καλλιτεχνικά, δημιουργικά, αισθητικά σε οποιοδήποτε μέρος και να βρίσκεται, αρκεί τα μέλη της να είναι ανήσυχα, να κινούνται, να ψάχνονται και να συνεργάζονται αρμονικά. Το ψευδο- δίλλημα “Αθήνα ή τίποτα” αφορά κυρίως μπάντες που επενδύουν σε τακτικές καριέρας και μάλλον αδιαφορούν εν τέλει για το μουσικό αποτέλεσμα.

Ζείτε από τη μουσική; 
 Κάποιοι από μας παίζουν και σε άλλα σχήματα, κάποιοι έχουν άλλες δουλειές άσχετες, κάποιοι σπουδάζουν και κάποιοι είναι άνεργοι. Όχι μόνο δεν ζούμε από τη μουσική – αλλά εδώ και χρόνια έχουμε συστήσει κοινό ταμείο της μπάντας και ότι χρήματα βγαίνουν από συναυλίες πάνε εκεί, και εξυπηρετούν τρέχοντα έξοδα της μπάντας (πρόβες, ηχογραφήσεις, μετακινήσεις). Κανείς μας δεν πληρώνεται.

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί και ο δίσκος σας. Τι σχέδια υπάρχουν από εδώ και στο εξής;
Μερικά live σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βιέννη, Βουδαπέστη, Λιουμπλιάνα, Κωνσταντινούπολη – με δικές μας κινήσεις αυτά, δεν έχουμε manager) και συγχρόνως πρόβες για τον επόμενο δίσκο.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

19 Σεπτεμβρίου 2010

Didiniel





Οι Didiniel σχηματίστηκαν το 2005 όταν οι Νίκος Καρύδης [τρομπέτα],  Δημήτρης Κούρτης [ακκορντεόν] και Διονύσης Σιδηροκαστρίτης [σαξόφωνο] παρακολούθησαν το Μουσικό Εργαστήρι Κυθήρων. Στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο μέλη δηλαδή η Έλσα Κούντιγκ [τσέλο] και αργότερα η Φωτεινή Καλλιανού [τσέλο]. Κανείς από όλους δεν είναι επαγγελματίας μουσικός, παρότι όλοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής σε διάφορα επίπεδα. Το 2006 συμμετείχαν (επενδύοντας μουσικά) στην θεατρική παράσταση του Γιώργου Μπακόλα "Τ" που ανέβηκε στο Booze Cooperativa, ενώ το 2008 και 2009 συμμετείχαν στις παραστάσεις "Στη Σοφίτα" και "Ο Προφήτης" της "Ομάδας 8" σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Διονύση Σιδηροκαστρίτη αντίστοιχα, στο Soul Bar. Επίσης τον Ιούλιο του 2008 ηχογράφησαν μέρος της μουσικής τους υπό τη μορφή ντέμο. 

Αλήθεια, τι σημαίνει Didiniel;
(Διονύσης) Το 2006 ο Δημήτρης έκανε μουσική για το θεατρικό έργο «Τ» (του Γιώργου Μπακόλα),μας μάζεψε και αρχίσαμε πρόβες, επίσης θεωρούσε πως θα ήταν καλό να έχουμε ένα όνομα σαν μπάντα. Νονά έγινε η Έλσα  και μας είπε πως σημαίνει Dimitris Dionisis Nikos Elsa. Ήταν αναπάντεχα μελάτο και έτσι το κρατήσαμε. Αργότερα όταν μας βρήκε και η Φωτεινή σκεφτήκαμε τροποποιήσεις του στυλ fo-didiniel και x didiniel οι οποίες τελικά δεν επικράτησαν.

Μιλήστε μου λίγο για τις καταβολές σας και τι μουσική ακούτε γενικά.
(Νίκος) Καταβολές διάφορες. ”Σύγχρονη” “κλασσική” μουσική του 20ού και 21ου αιώνα , jazz όλες σχεδόν τις υποκατηγορίες από το 1920 μέχρι το 1990, ροκ, πανκ, θόρυβος, ρεμπέτικα, έντεχνο (Χατζηδάκις σχεδόν αποκλειστικά) και πολλά άλλα ενδιάμεσα...
(Έλσα)  Σερενάτες, βαθιές σκοτεινές μπαλάντες, μεταλλικά πριόνια,  τζαζ βρωμιές, γλυκές πενιές, πρελούδια και φαντασίες. Τελευταία ένα από τα μέλη μας έχει πάθει κάτι και ακούει μόνο πολυφωνία των Άκα Πυγμαίων της Αφρικής.

Η δημιουργία – λένε - είναι μια μοναχική διαδικασία. Εσείς πώς γράφετε τα τραγούδια σας;
(Διονύσης) Μέχρι στιγμής τα αγόρια γράφουν για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια. Η «δημιουργία» ξεκινάει συνήθως από την ιδέα που έχει κάποιος να «σκηνοθετήσει» τους υπόλοιπους της μπάντας. Βρίσκει μια ιστορία και μοιράζει τους ρόλους. Στις πρόβες όλα μπορεί να αλλάξουν.
(Νίκος)  Νομίζω ότι τα κομμάτια των didiniel προκύπτουν σε μεγάλο ποσοστό “συναδελφικά”, όπως συμβαίνει άλλωστε συχνά σε πολλές μπάντες...δηλαδή ναι μεν ο βασικός πυρήνας προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά το κομμάτι διαμορφώνεται τελικά κατά την διάρκεια των προβών από όλους.
(Έλσα)  Νομίζω πως στην περίπτωσή μας αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή μάλλον η ισορροπία έχει κάπως έτσι, οι άντρες, ή μάλλον τα παλικάρια του συγκροτήματος είναι και οι τρεις οι ενεργοί συνθέτες ενώ οι τσελίστριες δεν έχουν δημιουργήσει κάτι ακόμα. Επιδίδονται όμως σε καυστική κριτική και σχολιασμό. Άλλα πολύς αυτοσχεδιασμός, πολύ συζήτηση και πολλή αλληλεπίδραση.

Στο βιογραφικό σας βλέπω συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις. Πώς προέκυψαν και ποια η σχέση σας με το θέατρο γενικότερα;
(Διονύσης) Μας αρέσει πολύ να χρησιμοποιούμε την θεατρική συνθήκη και γενικότερα τις δυνατότητες μιας θεατρικής παράστασης. Τα φώτα χαμηλώνουν οι θεατές δεν μιλάνε δεν τρώνε δεν πίνουν κτλ. και εμείς μπορούμε να παίζουμε (πίνοντας) όσο σιγά θέλουμε χωρίς να βάλουμε τα όργανα στην πρίζα.

Η σχέση σας με την τηλεόραση; 
(Διονύσης) Δεν έχουμε καμία σχέση με την τηλεόραση ούτε και αυτή θα μπορούσε να επιδιώξει μια σχέση με μας. Νομίζω πως ο κινηματογράφος θα μας πήγαινε καλύτερα. Η αγαπημένη μας κινηματογραφική επιρροή άλλωστε είναι από την μπάντα στο nightmare before Christmas.
(Νίκος)  Νομίζω ότι όλοι σιχαινόμαστε ΣΦΟΔΡΑ το 99.9% της ελληνικής τηλεόρασης, οπότε όχι, μόνο δια βιοπορισμό θα το σκεφτόμουν προσωπικά.. 

Η σχέση σας με το ελληνικό τραγούδι; Στη σελίδα σας συναντάμε μερικά δικά σας…
(Διονύσης) Στην σελίδα μας υπάρχουν 2 τραγούδια που φτιάξαμε - προσαρμόσαμε για την θεατρική παράσταση «Στη σοφίτα» . Το Τραγούδι του Ορφέα με στίχους από το διήγημα του Ντανίλο Κις «Σοφίτα» και η «Αγριόπη» (το τραγούδι της Ευρυδίκης) με στίχους της Αρετής Βάσου. Επίσης μας αρέσουν πολύ οι διασκευές ελληνικών τραγουδιών και έχουμε κάνει μερικές με καλύτερη αυτή του τραγουδιού «Τα παιδιά της γειτονιάς σου».
(Νίκος)  Προσωπικά έχω λατρεία με την ελληνική γλώσσα, αλλά το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι δεν με γοητεύει πια τόσο όσο κάποιοι παλαιότεροι δημιουργοί π.χ. Μάνος Χατζηδάκις, Λένα Πλάτωνος ή ακόμα παλαιότεροι μουσικοί του ρεμπέτικου –παραδοσιακού - καντάδας, όπως ο Γιώργος Κατσαρός (εξ Αμερικής) ή ο Απόστολος Χατζηχρήστος.
(Έλσα)  Δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό τραγούδι, έντεχνο κτλ, αλλά νομίζω ότι μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με ελληνικούς στίχους. Είναι και η Λένα Πλάτωνος που μας εμπνέει.. στοίχημα να καταφέρεις να ξεπεράσεις το «ταμπού», όλη την ιστορία που κουβαλάει το ελληνικό τραγούδι και να οικειοποιηθείς τη γλώσσα σου, με τον δικό σου δημιουργικό τρόπο.

Η σχέση σας με τη δισκογραφία; Έχετε μπει στη διαδικασία δειγματισμού του ντέμο, έχετε πάρει απαντήσεις;
(Διονύσης) Οι ηχογραφήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα είναι πρόχειρες και έχουν την έννοια της καταγραφής. Η ιδέα να μπούμε σ ένα στούντιο για μια ολοκληρωμένη παραγωγή μας αρέσει πολύ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία να στέλνουμε ντέμο σε εταιρίες από την στιγμή που δεν μας ενδιαφέρει κάποιου είδους εμπορική εκμετάλλευση.
(Νίκος)  Είμαστε ελαφρώς σκορποχώρι και δεν τα καταφέραμε σε αυτό, οι θεατρικές παραστάσεις μόνο μας έβαλαν σε κατάσταση μεγάλης παραγωγικότητας...

Είναι τελικά χρήσιμη η κυκλοφορία ενός δίσκου στις μέρες μας;
(Διονύσης) Μόνο αν διανέμεται δωρεάν.
(Νίκος)  Χρήσιμο είναι νομίζω, αποτυπώνεται η δημιουργικότητα με πιο επίσημο, εκλεπτυσμένο τρόπο, επίσης είναι ένα «μονοπάτι» για να πας παραπέρα...

Τα σχέδιά σας;
(Διονύσης) Μουσική για την επόμενη ταινία του Tim Burton, Γκρίκ αϊλαντς, τουρνέ καλοκαιριάτικο, να παίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr.

17 Σεπτεμβρίου 2010

Katrin the Thrill





Oι Katrin the Thrill είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται αποκλειστικά από κορίτσια. Την Κατερίνα (η Katrin δηλαδή), την Τζίνα και την Μαρία. Το κιθαριστικό τους ροκ μετράει πολλά χρόνια επί σκηνής και, τώρα, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν ένα ep τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για αναδασώσεις. 

 Πώς βρεθήκατε μεταξύ σας και γίνατε συγκρότημα;
Αυτή τη στιγμή είμαστε τρία άτομα σταθερός πυρήνας. Η Τζίνα, η Μαρία κι εγώ. Με τη Τζίνα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και όταν δημιουργήθηκε το πρώτο σχήμα το 2002 της ζήτησα να παίξει κιθάρα σε μια συναυλία κι από τότε παίζουμε μαζί. Με τη Μαρία αρχίσαμε να παίζουμε μαζί πέρσι τέτοια εποχή και είναι τέλειο γιατί πραγματικά «ήρθε κι έδεσε».

  Από πού βγήκε το όνομά σας;
Με αυτό το όνομα έκανα αίτηση συμμετοχής στο Coca Cola Soundwave. Εκείνη την περίοδο μόλις είχα γυρίσει από Αγγλία και δεν παίζαμε μουσική. Μετά από καιρό το κομμάτι προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και θεωρήσαμε το όνομα τυχερό και το κρατήσαμε. Είχαμε ένα θέμα ψάχνοντας κάποιο όνομα που να είναι θετικό, το πρώτο μας όνομα ήταν Dementia Praecox που σημαίνει σχιζοφρένεια και δεν ήταν ότι καλύτερο. 

  Το να ταχθείς σε μια ιδέα στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολο, πόσω μάλλον όταν δεν είσαι μόνος σου αλλά μια ομάδα ανθρώπων. Εξήγησέ μας πόσο επιβεβλημένο θεωρείς ότι είναι να υπηρετήσετε μέσω της μουσικής αυτή την ιδέα.
Το να είσαι σε μια ομάδα ανθρώπων είναι σαφώς πιο εύκολο από το να είσαι μόνος σου. Τα μεγαλύτερα επιτεύματα έχουν πραγματοποιηθεί από ομάδες και όχι μονάδες. Μέσα από την μουσική εκφραζόμαστε, συνεπώς εκφράζονται και οι ιδέες μας. Το να υπηρετήσουμε τις ιδέες μας είναι κάτι αναπόφευκτο εφόσον είναι κομμάτι του εαυτού μας. 

  Η τηλεόραση δεν θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο; Πώς αντιμετωπίζετε την πιθανή έκθεση στο γυαλί; Την επιδιώκετε; 
Ναι, η τηλεόραση όπως και κάθε μέσο προβολής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.     Έχουμε εμφανιστεί στην τηλεόραση, αλλά γενικά η έκθεση στο κοινό είναι κάτι αναπόφευκτο όταν είσαι μουσικός και θέλεις να παρουσιάσεις τη μουσική σου στον κόσμο. 

 Τι πρέπει στ’ αλήθεια να γίνει για να μπορέσει να ανακάμψει το περιβάλλον;
Αχχ...πολλά!!! Το κυριότερο όμως να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να ζήσουν ποιοτικά αν το περιβάλλον δεν είναι υγιές. Φροντίζοντας το περιβάλλον φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό είναι γνώση νηπιαγωγείου ή θα έπρεπε να είναι γνώση νηπιαγωγείου. Πολύ απλά ο καθένας να κάνει αυτό που μπορεί για να φροντίσει το περιβάλλον κι αν χρειαστεί να υπενθυμίσει και στον διπλάνο του να κάνει αυτό που μπορεί. 

 Τι δυσκολίες έχετε συναντήσει/ συναντάτε στο να ακουστεί η μουσική σας;
Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε συναντήσει δυσκολίες στο να ακουστεί η μουσική μας. Και το ίδιο βλέπω και σε φιλικά σχήματα. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει η επιθυμία και ακολουθήσει και η ανάλογη δράση μπορεί κάποιος να κάνει τη μουσική του να ακουστεί. Πιστεύω πως πραγματικά το πιο δύσκολο είναι να δεις που θέλεις να φτάσεις και να αρχίσεις να προχωράς. 

   Είσαι παιδιά του Coca Cola Soundwave. Πόσο πιστεύετε ότι σας βοήθησε η συμμετοχή και η διάκριση σε αυτό τον διαγωνισμό; Αν δεν είχατε διακριθεί θα ήταν το ίδιο;
Όταν προκριθήκαμε στο Coca Cola Soundwave ήταν μια περίοδος ανακατάταξης για εμάς δεδομένου ότι μόλις είχαμε επιστρέψει από την Αγγλία με τη Τζίνα και ο διαγωνισμός μας βοήθησε να ξαναμπούμε πιο άμεσα στην ελληνική σκηνή. Αν δεν είχαμε διακριθεί ενδεχομένως τα πράγματα να εξελίσσονταν πιο αργά.

 Γιατί αγγλικός στίχος;
Ο αγγλικός στίχος είναι κάτι που βγαίνει φυσικά παρότι δεν είναι η μητρική μας γλώσσα γιατί αυτή η μουσική μας έχει επηρεάσει και εμπνεύσει περισσότερο. Επίσης όμως η αγγλική γλώσσα μας βοηθάει να απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο.

   Σχέδια;
Ο άμεσος στόχος μας είναι η κυκλοφορία του EP μας «Earth is calling us» τον Σεπτέμβριο, το οποίο είναι ένα project που ξεκινήσαμε μέτα τις φωτιές του Αυγούστου στην Αττική και θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια μας συν ένα video clip animation με θέμα τον άνθρωπο και το δάσος, του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν εξολοκλήρου για την αναδάσωση περιοχών που χρειάζονται την ανθρώπινη υποστήριξη για να αναγεννηθούν. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για 25.000 δέντρα. 


*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr. 

14 Σεπτεμβρίου 2010

Σοφία Κολοτούρου- Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;





Κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας

Σκίτσα: Σπύρος Δερβενιώτης

Εκδόσεις ΚΨΜ

Σημείωση: Τη Σοφία Κολοτούρου τη γνώρισα μέσα από το Ποιείν. Διάβαζα με θαυμασμό κι ενδιαφέρον δημοσιευμένα ποιήματά της, παρακολουθούσα τα σχόλια που άφηνε σχεδόν καθημερινά σε ποιήματα άλλων. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για μια γυναίκα που ζει μέσα από τις λέξεις και μάλιστα πολλές φορές μέσα από λέξεις μουσικές: οι στίχοι της, οι φράσεις της αναδύουν μια μουσικότητα, προσφέρουν στον αναγνώστη ήχους που πιθανότατα η ίδια δεν έχει ακούσει αλλά μια χαρά μπορεί να σου μεταφέρει τη μαγεία και την ουσία τους. Και βάζω στοίχημα ότι θα δυσκολευτείς να παραδεχθείς στον εαυτό σου ότι δεν είχες φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο, παρόλο που διατείνεσαι ότι ακούς μια χαρά. Δεν είναι το γεγονός ότι είναι κωφή (αλλά όχι άλαλη, μια χαρά μιλάει και συνεννοείται με όλο τον κόσμο). Είναι το γεγονός ότι έχει ψυχή κι αυτό με κάνει να πιστεύω ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν (πιθανότατα με μιαν άλλη μορφή) ακόμα και αν δεν ήταν κωφή. Αρχικά -απ' ό,τι θυμάμαι- δεν είχε μπλογκ. Κάποια στιγμή, το ποιείν πάλι, φιλοξένησε κάτι εντυπωσιακό: ένα τραγούδι της Σοφίας. Επρόκειτο για στίχους τους οποίους είχε περιλάβει ο Μιχάλης Μυτακίδης (BD Foxmoore) των Active Member και είχε ραπάρει ευγενικά πάνω τους, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό low bap τραγούδι το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ΕΔΩ. Κάποια στιγμή η Σοφία απέκτησε στέγη, αλλά όχι ποιητική, όπως θα περίμενε κανείς. Έφτιαξε το Κουφός είσαι ρε, δεν ακούς; με υποσημείωση "όσα θέλατε να μάθετε για την κώφωση από...πρώτο αυτί". Από εκεί, προέκυψαν και τα κείμενα που θα περιληφθούν στο βιβλίο, μορφοποιημένα αυτή τη φορά σε comics υπό τη σκιτσογραφική επιμέλεια του Σπύρου Δερβενιώτη. Αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του βιβλίου. Μείνετε συντονισμένοι. 

Περιέχει ιστορίες από την σιωπηλή καθημερινότητα της Σοφίας (λόγω κώφωσης). Καλογραμμένο με έξυπνο χιούμορ και  ευαισθησία αποτελεί επί της ουσίας έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους στις συναναστροφές μας με κωφούς συνανθρώπους μας. Ένας χρήσιμος οδηγός ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και πολιτισμού που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα, τα φοβικά σύνδρομα, τον κοινωνικό ρατσισμό προς κάθε τι το "διαφορετικό". Οκτώ ιστορίες του βιβλίου  είναι υπό μορφή comics σχεδιασμένο από τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη σε ένα ένθετο 16σελιδο, όμορφα ενσωματωμένο στην ροή και αισθητική του βιβλίου. Μήτρα του βιβλίου αυτού υπήρξε το blog  που διατηρεί επί χρόνια η Σοφία στο διαδίκτυο...

Το νέο βιβλίο της Σοφίας είναι μια εξαιρετική και προσεγμένη δουλειά των εκδόσεων ΚΨΜ και αποτελεί ένα όμορφο, ποιοτικό  και ουσιαστικό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, στους φίλους μας...και γιατί όχι και στα παιδιά μας!

Προσοχή: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε κεντρικό βιβλιοπωλειο των Αθηνών μέσα στο Φθινόπωρο (θα ενημερωθείτε με πρόσκληση). Θα υπάρξουν και άλλες παρουσιάσεις περιφερειακά στην Αθήνα (Παγκράτι, Πετρούπολη) και φυσικά στην επαρχία π.χ. Πάτρα, Θεσσαλονίκη,....(και αλλού αλλά δεν σας λέμε ακόμα)

* επειδή ίσως υπάρξει πρόβλημα στην διακίνηση σε όλα τα σημεία πώλησης ανα την Ελλάδα, καλό είναι να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο που αγοράζετε τα βιβλία σας(ή σε κάποιο κεντρικό της πόλης σας) και αν δεν συνεργάζεται με τον χονδρέμπορα, την αποθήκη ή τον εκδοτικό οίκο, μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα των εκδόσεων ΚΨΜ  210 - 38 39 714, 210-38 39 711, 210-38 13 838.

** Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο site της Σοφίας www. sofiakolotourou.gr, στο blog http://kofosi.blogspot.com και στο facebook. 

11 Σεπτεμβρίου 2010

Περί free downloading και κοινής λογικής





Του Αλέξη Βάκη

Πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει τελευταία, με αφορμή το κλείσιμο του διαδικτυακού κόμβου gamato.info, μέσω του οποίου χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, κατέβαζαν δωρεάν κινηματογραφικές ταινίες και δίσκους μουσικής. Η σύλληψη των διαχειριστών του κόμβου αυτού –οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές μέρες αργότερα– προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, έγιναν συγκεντρώσεις έξω από τη βουλή, κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις συμπαράστασης από πολιτικά κόμματα, ενώ διάφορες ιντερνετικές σελίδες του τύπου «λευτεριά στα παιδιά του gamato» αριθμούν ήδη δεκάδες χιλιάδες μέλη. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια δυναμική μερίδα του πληθυσμού να επιμένει πως είναι «αναφαίρετο δικαίωμά της»(2) να κατεβάζει μουσική και ταινίες από το ίντερνετ, χωρίς να την απασχολούν δευτερεύουσες λεπτομέρειες, όπως η εξασφάλιση της σχετικής άδειας από τους δημιουργούς ή η απόδοση των –πνευματικών και άλλων– δικαιωμάτων που απορρέουν από τα έργα τέχνης. Στις παρακάτω γραμμές, λοιπόν, θα προσπαθήσω να κάνω σαφέστερο τι ακριβώς λένε –πέρα από τα συνθήματα– όσοι μιλάνε για free downloading (και μάλιστα χωρίς περιορισμούς), δηλώνοντας εξαρχής πως όσοι φωνάζουν περισσότερο δεν έχουν κατ’ ανάγκην και δίκιο.

Για να εξηγούμαστε
Πριν απ’ όλα, να ξεκαθαρίσω πως δεν προέρχομαι από κάποιον άλλο πλανήτη. Όπερ σημαίνει: κι εγώ έχω κατεβάσει κατά καιρούς δίσκους και ταινίες από το ίντερνετ. Ο λόγος ήταν απλός: βρήκα μπροστά μου τους δίσκους, τους λιμπίστηκα (ιδίως αυτούς που ήταν καταργημένοι και δεν μπορούσα να τους συναντήσω πια στο εμπόριο), είχα τη δυνατότητα να τους κατεβάσω εφόσον μου προσφέρονταν δωρεάν• και το έκανα. Όπως τα παλαιότερα χρόνια είχα αντιγράψει –καθώς όλοι μας άλλωστε– βινίλια σε κασέτες. Και ακόμα αντιγράφω σε φίλους, αν μου το ζητήσουν, δυσεύρετα cd που υπάρχουν στη συλλογή μου. Ποτέ μου όμως δεν θεώρησα πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να κυκλοφορεί η μουσική ανάμεσα σε αυτούς που την αγαπάνε, ούτε βέβαια πως το να κατεβάζω δίσκους από το διαδίκτυο είναι κεκτημένο μου δικαίωμα (άλλωστε σε αυτή την περίπτωση θα ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω και στην ερώτηση πότε κατακτήθηκε). Πόσω μάλλον αν αναλογιστώ τον αριθμό των 16.000.000 επισκέψεων που δεχόταν καθημερινά το gamato.info (3), ο οποίος με δυσκολεύει αφάνταστα να δεχθώ πως ο ιστότοπος αυτός ήταν κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών (που εν προκειμένω μοίραζε έργα τέχνης), ιδίως όταν μαθαίνω πως αυτοί που τον διαχειρίζονταν εισέπρατταν χρήματα από διαφημίσεις, έτσι ώστε «να βγαίνουν τα έξοδά του».

Μπαίνοντας πάντως στις ηλεκτρονικές σελίδες των υπερασπιστών του free downloading, διαπίστωσα πως η φανατίλα που υπάρχει εκεί είναι ανεξέλεγκτη. Μέχρις ενός σημείου τουλάχιστον, αυτό μπορώ να το κατανοήσω: διότι, όταν όλα γύρω σου συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η τέχνη είναι ευτελούς αξίας (μια ματιά στους πάγκους με τις κυριακάτικες εφημερίδες θα σας πείσει επ’ αυτού), μετά δεν δέχεσαι αδιαμαρτύρητα να σου πάρουν πίσω το παιχνίδι σου. Υπ’ αυτή την έννοια, φαντάζει μάλλον φυσιολογικό να ακούς σε τέτοιους χώρους επιχειρήματα της κατηγορίας «αφήνουν έξω όλους τους πολιτικούς και τους κλέφτες και κλείνουν μέσα τα παιδιά του gamato». (4) Είναι όμως θλιβερό να ακούς, όχι από οργισμένους πιτσιρικάδες, αλλά από πολιτικά κόμματα, και μάλιστα της Αριστεράς, κορόνες σαν την παρακάτω: «Την επόμενη φορά που η αστυνομία θα δώσει παράσταση με εφόδους σε σπίτια, συλλήψεις και κατασχέσεις σκληρών δίσκων, σαν να κυνηγά τρομοκρατική οργάνωση, καλό θα είναι να αφορά τη διαλεύκανση υποθέσεων αποδεδειγμένης εξαπάτησης του ελληνικού λαού, όπως η Ζίμενς ή το Βατοπέδι, και όχι ο διαμοιρασμός αρχείων από χρήστες του διαδικτύου». (5) Διότι αντιλαμβάνεσαι πως ο λαϊκισμός, δηλαδή η κολακεία των αυτιών των πολλών, είναι πλέον παντοδύναμος και ευδοκιμεί παντού.

Πέντε-πέντε δέκα ανεβαίνω τα σκαλιά (6)
Για να πάρω τα πράγματα από τη αρχή, τα βασικά επιχειρήματα όσων απαιτούν δωρεάν μουσική και ταινίες μέσω του ίντερνετ είναι κυρίως δύο:
Α. Τα cd και τα dvd είναι πολύ ακριβά, έτσι οι μη έχοντες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Θα αντιπαρέλθω κατ’ αρχήν την επωδό περί της «μη προσβασιμότητας» στα έργα τέχνης στις μέρες μας, αναλογιζόμενος απλώς τι συνέβαινε μερικά χρόνια πιο πριν (για να μην πάω, ας πούμε, στην προπολεμική εποχή, όπου το να δεις μια ταινία ή να ακούσεις ένα μουσικό έργο ήταν κάτι που δεν μπορούσες να κάνεις σε καθημερινή βάση, χωρίς βεβαίως να συνυπολογίσω την προσφερόμενη ποικιλία). Και θεωρώ βαθιά υποκριτικό το να απαιτεί κάποιος δωρεάν μουσική και ταινίες, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν έχει χρήματα, τη στιγμή που δεν ζητεί τίποτε ανάλογο από τη σημερινή κοινωνία. Εκτός φυσικά αν κάποιος από τους λεβέντες που κραυγάζουν «λευτεριά στο gamato» μάς πει ότι, για παράδειγμα, τα φάρμακα (ή τα είδη διατροφής, τα ρούχα κ.ο.κ.) δεν είναι ακριβά στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος επαναστατικής «απαλλοτρίωσής» τους.
Δεν έχω πάντως κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ πως οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες έσκαψαν μόνες τους το λάκκο στον οποίο έπεσαν, κρατώντας σε απαράδεκτα υψηλές τιμές δίσκους που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από τριάντα και σαράντα χρόνια, που είχαν δηλαδή αποσβέσει πολλάκις το κόστος παραγωγής τους. Όταν όμως σήμερα η δισκογραφία κρατιέται κυρίως χάρη στην «αγάπη για τη φανέλα» όσων εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτήν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στο χώρο της ανεξάρτητης παραγωγής και εσύ δεν το βλέπεις, επιμένοντας σε μια πολεμική σαν να έχεις μπροστά σου τις πολυεθνικές του ’80, είσαι απλώς εκτός πραγματικότητας. Διότι οι μεν μεγάλες εταιρείες θα απομακρυνθούν εγκαίρως από τον ζημιογόνο τομέα (οι πιο πολλές το έχουν κάνει ήδη), όμως η μαύρη τρύπα που θα μείνει στην καθεαυτό μουσική υπόθεση είναι ανυπολόγιστη. Να το πω και αλλιώς: αν μια μουσική εργασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ορχήστρα, δεν φέρει πίσω τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτήν, τότε κανείς δεν θα χρηματοδοτήσει ξανά στο μέλλον μια ακριβή παραγωγή. Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους φωνασκούντες, οι οποίοι για το μόνο που δείχνουν να καίγονται είναι αν θα μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν από το ίντερνετ (ακόμα και αν δεν την ακούσουν ποτέ), χωρίς να ενδιαφέρονται για τα υπόλοιπα.
Προκαλεί επίσης μεγάλη κατάπληξη το γεγονός πως, όταν η κουβέντα έρχεται στα διαφυγόντα –λόγω free downloading– δικαιώματα, αυτά είναι μόνον τα δικαιώματα των δισκογραφικών εταιρειών, τις οποίες κανείς δεν λυπάται, διότι επί δεκαετίες ρουφούσαν το αίμα του λαού κ.λπ. κ.λπ. Λες και κανείς δεν άκουσε πως υπάρχουν και οι δημιουργοί στην υπόθεση. Ή, ακόμα χειρότερα, σαν αυτοί να μην έχουν κανένα –υλικό, αλλά και ηθικό– δικαίωμα πάνω στο ίδιο τους το έργο. Όμως επ’ αυτού θα επανέλθω.

Ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ακόμα εντυπωσιακότερο. Διότι προσπαθεί να μας πείσει πως
Β1. Οι ιστοσελίδες διαμοιρασμού δεν διαπράττουν παρανομία, εφόσον δεν διακινούν οι ίδιες αρχεία, απλώς επιτρέπουν σε κάποιον χρήστη να εισέλθει στους υπολογιστές άλλων χρηστών και να αντιγράψει αρχεία από εκεί.
Για να καταλήξει στο ρεφρέν, που ισχυρίζεται πως:
Β2. Η τεχνολογία δεν ποινικοποιείται.

Ας δούμε όμως πως λειτουργεί –σύμφωνα με στους θιασώτες του free downloading– μια ιστοσελίδα διαμοιρασμού: «Ο χρήστης ανεβάζει στην ιστοσελίδα ένα αρχείο torrent, το οποίο δεν περιέχει τραγούδια, ταινίες κ.λπ., αλλά είναι ένα μικρό αρχείο-κλειδί, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να εισέλθει στους υπολογιστές όσων άλλων χρηστών το έχουν, και να αντιγράψει κάποια αρχεία. Είναι δηλαδή σαν να αφήνει κάποιος έξω από την πόρτα του ένα cd μουσικής, επιτρέποντας –σε όσους θέλουν– να το αντιγράψουν. Με λίγα λόγια, η ιστοσελίδα διαμοιρασμού δεν περιέχει παράνομο υλικό και οι διαχειριστές της περιορίζονται στην παροχή αυτής της υπηρεσίας». (7)
Αυτό όμως σημαίνει πως αν κάποιος άφηνε έξω από την πόρτα του, για παράδειγμα, ένα dvd με παιδοφιλικό περιεχόμενο, και πάλι ούτε γάτα ούτε ζημιά κατά το συγγραφέα. Διότι η ευθύνη θα βάρυνε εκείνον που αντέγραψε το dvd και όχι αυτόν που το άφησε. Κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στην αμέσως επόμενη παράγραφο, όπου υπεισέρχεται και ολίγη από τη –ναζιστική– θεωρία περί συλλογικής ευθύνης. Θαυμάστε: «Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν είναι οι διαχειριστές του gamato.info οι παράνομοι, που στο κάτω κάτω δεν αποκόμισαν μεγάλα (sic) χρηματικά κέρδη, αλλά οι 850.000 χρήστες του. Όλοι εμείς που έστω και μια φορά έχουμε κατεβάσει ένα αρχείο μουσικής ή μια ταινία, χωρίς να πληρώσουμε, που αντιγράφουμε τα cd που δανειζόμαστε ή αντιγράφουμε πάνω από δύο φορές cd που έχουμε αγοράσει οι ίδιοι για τον εαυτό μας». (8)
Και μετά λέμε για στους παπάδες, που απλώς βάφτισαν το κρέας ψάρι και –πίστεψαν ότι– καθάρισαν. Όσο για την τεχνολογία, η οποία «δεν ποινικοποιείται», πολύ θα ήθελα να δω όσους ξεφουρνίζουν στα σοβαρά κάτι τέτοιο να ανακαλύπτουν πως κάποιος, ελέω τεχνολογίας, παρακολουθεί όλα όσα διαμείβονται στην κρεβατοκάμαρά στους. Πόσο άνετοι θα ήταν άραγε τότε; Εκτός αν κάτι τέτοιο τούς φαίνεται πια τόσο απίθανο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε….

Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά πέσαν επάνω στην εργατιά (9)
Θα παρατηρήσατε ενδεχομένως πως μίλησα ελάχιστα ως τώρα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των δημιουργών πάνω στο έργο τους. Δικαιώματα που, τουλάχιστον σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο 2121 του 1993, είναι διπλής μορφής: το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου τους (περιουσιακό δικαίωμα), αλλά και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Αλλά επ’ αυτού είναι αρμοδιότερος να μιλήσει ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, πρόεδρος του ιστορικού σωματείου της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας), του μόνου ενεργού σωματείου των δημιουργών της μουσικής και του τραγουδιού που υπάρχει σήμερα:
«Το πνευματικό δικαίωμα είναι εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση των αγώνων των δημιουργών. Δεν μπορεί κανείς να το απεμπολήσει εξ ονόματος οποιασδήποτε δήθεν “ελευθερίας της επικοινωνίας ή της πρόσβασης”, γιατί είναι το ίδιο σαν να θέλεις να καταργήσεις το οκτάωρο του εργαζομένου εξ ονόματος της ελευθερίας του εργοδότη ή του πελάτη. Είναι επίσης και ατομικό δικαίωμα που δεν μπορείς να το καταργήσεις εξ ονόματος της απαίτησης των πολλών, γιατί θα ήταν το ίδιο σαν να αποφάσιζε η πλειοψηφία να φυλακίζει τους ξένους ή τους ομοφυλόφιλους, επειδή έτσι της αρέσει. Μ’ άλλα λόγια, το πνευματικό δικαίωμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, παγκόσμια κατοχυρωμένο, ανεξαρτήτως της βούλησης της πλειοψηφίας.
»Ο δημιουργός (συνθέτης, ποιητής) πρέπει να μπορεί να ζει από τα πνευματικά του δικαιώματα και μόνο. Θέλετε σώνει και καλά να υποχρεωθεί να γίνει μέρος της κοινωνίας του θεάματος και να υποδύεται τον σόουμαν σε παραστάσεις και σε κέντρα διασκέδασης ή να πουλάει μπλουζάκια με το όνομά του στις συναυλίες, προκειμένου να βγάζει ένα μεροκάματο;». (10)
Στο ίδιο ερώτημα, αν δηλαδή η τέχνη είναι ταυτόχρονα και βιοπορισμός για τους δημιουργούς της ή –διαφορετικά– πώς θα ζήσουν οι καλλιτέχνες αν όχι από το έργο τους, έχει ήδη απαντήσει και ο αείμνηστος Γιώργος Κουμάντος, από τους πρωτοπόρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομικούς σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας: «Οι δικαιούχοι πρέπει να απολαμβάνουν τους καρπούς της πνευματικής τους δημιουργίας, τη μόνη παραδεκτή μέθοδο χρηματοδότησης της πνευματικής δημιουργίας».

Το τραγούδι των Σειρήνων
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όλα όσα συμβαίνουν σήμερα δεν απέχουν πολύ από την προ 25ετίας κατάσταση, όταν το αίτημα για «ελεύθερη» ραδιοφωνία ήταν κυρίαρχο. Το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας δεν ήταν βέβαια δυνατόν να παραμείνει επ’ άπειρον. Όμως αυτό που ονειρευόμασταν τότε, να δούμε δηλαδή να ξεφυτρώνουν ραδιόφωνα με φαντασία και μεράκι, πέρα από πολιτικοοικονομικές εξουσίες και συμφέροντα, δεν συνέβη ποτέ. Αντ’ αυτού, φεσωθήκαμε και όλα τα ραδιόφωνα των κεφαλαιοκρατικών τραστ, τα οποία με τα χρόνια ομογενοποιήθηκαν σε αυτό το lifestyle –και απολύτως κατευθυνόμενο–ραδιόφωνο που ξέρουμε. Το οποίο ποτέ κανείς ξανά δεν αποκάλεσε (και δικαίως) «ελεύθερη», παρά μόνον «ιδιωτική» ραδιοφωνία. Έχοντας λοιπόν ζήσει το κλίμα εκείνων των ημερών και βιώσει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών, δεν θα επιθυμούσα να δω την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Στη θέση δηλαδή των –μάλλον αφελών, ας μου επιτρέψουν την έκφραση– νεαρών του gamato.info, να βρεθούν να διαχειρίζονται τα εκατομμύρια αρχεία της εικόνας και του ήχου (έχοντας μάλιστα ξεμπερδέψει με τις όποιες αντιστάσεις των δημιουργών) ιντερνετικοί κολοσσοί σαν το google ή το yahoo. Έχετε καμιά αμφιβολία ότι προς τα κει πάνε τα πράγματα τελικά;


Παραπομπές:

(1) Τι είναι η πατρίδα μας; ποίημα του Ιωάννη Πολέμη
(2) Το αναφαίρετο δικαίωμα του διαμοιρασμού, άρθρο του Π. Θερμογιάννη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή της 21ης Μαρτίου 2010
(3) Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής
(4) http://www.facebook.com/profile.php?ref=profile&id=1055847340#!/pages/Lefteria-Sta-Paidia-Tou-Gamatoinfo/353561824683?ref=ts
(5) Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, 18 Μαρτίου 2010
(6) Μίκης Θεοδωράκης: Βάρκα στο γιαλό
(7) Π. Θερμογιάννης, ο.π.
(8) Π. Θερμογιάννης, ο.π.
(9) Παλιό διεθνές εργατικό τραγούδι
(10) Επιστολή του Γιάννη Γλέζου προς τα πολιτικά κόμματα, 23 Μαρτίου 2010





*Πρώτη δημοσίευση, Δίφωνο,

Μάιος 2010. 

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!