Οι Fadeout δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2002 και ένα χρόνο αργότερα η μπάντα σταθεροποίησε την σύνθεση της με την Μαρία Καμπουράκη στα φωνητικά, τον Γιάννη Γιώτη στις κιθάρες, τον Βαγγέλη Ασλανίδη στα τύμπανα, τον Νίκο Αργυρόπουλο στο μπάσο και τον Αλέξανδρο Δαρμή στα keyboards. Ξεκίνησαν να δουλεύουν εξ’ αρχής επάνω σε δικό τους υλικό αναζητώντας την ηχητική τους ταυτότητα ανάμεσα σε indie-rock και ηλεκτρονικούς ήχους και δημιούργησαν τελικά ένα προσωπικό στυλ με ίσες δόσεις από κιθαριστική ένταση και ηλεκτρονικά ηχοτοπία. Η πρώτη κυκλοφορία του γκρουπ ήταν ένα Last Chance remix του ραδιοφωνικού παραγωγού Δημήτρη Παπασπυρόπουλου στο κομμάτι “I Don’t Care”. Το remix αυτό συμπεριλήφθηκε στην συλλογή με τίτλο “Once Upon A Time” που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2005 από την Sony BMG. Το ίδιο διάστημα η μπάντα βρισκόταν ήδη στο studio με παραγωγό τον Γιώργο Πρινιωτάκη (Interstellar Overdrive, Blue birds refuse to fly) δουλεύοντας το πρώτο τους ομότιτλο άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2006 και το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου από την ανεξάρτητη MSEN Music. Μέσα στα χρόνια οι fadeout βρέθηκαν στις περισσότερες σκηνές της Αθήνας παίζοντας μαζί με αρκετά σημαντικά ονόματα της ελληνικής αλλά και της διεθνούς εναλλακτικής σκηνής. Οι πιο σημαντικές ζωντανές παρουσίες τους ήταν δίπλα στους Puressence (11/2007) σε ένα sold-out show, την Holly Golightly (02/2007), τους Νορβηγούς indie-rockers The Low Frequency In Stereo (03/2006) και τους Closer (04/2008). Η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του γκρουπ διαδραματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, με τον Γιάννη Γιώτη να αποχωρεί απο το σχήμα και τον Φώτη Καραογλάνη (Elica, Κωνσταντίνος Βητα) να αναλαμβάνει τις κιθάρες λίγους μήνες αργότερα. Τον Απρίλιο του 2010 το ρυθμικό μέρος του σχήματος υπέστη και αυτό αλλαγή, με τον Βαγγέλη Ασλανίδη να δίνει την θέση του στον Μίλτο Μπούμη. Αυτή τη περίοδο η μπάντα δουλεύει επάνω σε νέο υλικό το οποίο παρουσιάζεται ήδη στις ζωντανές τους εμφανίσεις.
Πώς είναι να δουλεύεις εξ’ αρχής πάνω σε δικό σου υλικό, όταν τα μέλη του συγκροτήματος δεν έχουν ακόμα δέσει μεταξύ τους;
Δεν ήταν συνειδητή απόφαση να δουλεύεται πρωτότυπο υλικό από το ξεκίνημα του συγκροτήματος. Απλά, όταν συναντιούνται κάποια ανήσυχα άτομα με παρόμοιο τρόπο σκέψης , είναι μονόδρομος να ξεκινήσουν αμέσως να δουλεύουν τις ιδέες που έχουν στο μυαλό τους. Όποτε εκεί δεν κοιτάς τα υπέρ και τα κατά, όλα έρχονται από μόνα τους.
Περιγράψτε μας με δυο λόγια παραπάνω το δικό σας στυλ το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία σας.
Το στυλ μας δεν ήταν κάτι που καθορίστηκε άμεσα σε οποιαδήποτε στιγμή της πορείας μας. Πάντα στο σχήμα υπήρχαν πολλά ετερόκλητα στοιχεία και δεν μας ενδιέφερε να αυτοπεριοριστούμε. Ο κοινός παρονομαστής είναι ο εναλλακτικός ήχος, αλλά όλα τα μέλη προσθέτουν στοιχεία που ‘αλλοιώνουν’ το τελικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει η αίσθηση στο ευρύ κοινό ότι το είδος που υπηρετείτε απευθύνεται σε περιορισμένη, ιδιότυπη ελίτ και δεν μπορεί να αφορά πολύ κόσμο…
Το κακό της μαζικής κατανάλωσης στην μουσική είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Εφ’ όσον μας εκφράζει το είδος που υπηρετούμε, δεν υπάρχει λόγος να μην το επικοινωνήσουμε σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Εξάλλου ο ελιτισμός δεν μας ταιριάζει καθόλου.
Παρόλο που η δισκογραφία πεθαίνει και σελίδες όπως το myspace αποκτούν μεγάλη δυναμική, όλοι θέλουν να βγάλουν δίσκο. Γιατί;
Υποθέτω για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Για να εκμεταλλευτούν το οποίο know-how έχουν οι δισκογραφικές, γιατί η ψηφιακή διακίνηση μουσικής είναι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, σε βρεφικό ακόμα στάδιο, γιατί είναι ρομαντικοί, όλα τα παραπάνω.
Ο δίσκος είναι αυτοσκοπός ή μέσο;
Όλοι οι καλλιτέχνες είναι σε κάποιο βαθμό εγωιστές, και ίσως πρέπει να είναι. Ως εκεί ο δίσκος λειτουργεί σαν αυτοσκοπός, είναι το προσωπικό φετίχ του μουσικού κατά κάποιο τρόπο. Αλλά όσο ισοπεδωτικός και να είναι κάποιος, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η μουσική είναι πρωτίστως μέσο επικοινωνίας. Άρα, μάλλον είναι και τα δυο.
Πώς θα σας φαινόταν αν κάποια στιγμή ένα ραδιόφωνο που δουλεύει με playlist σας περιλάμβανε στο πρόγραμμά του;
Το play list είναι πλέον τόσο διαδεδομένο που αμφιβάλλω να μπορεί κάποιος να το αποφύγει, εφόσον ‘εισβάλλει’ στο ραδιόφωνο.
Τα σχέδιά σας;
Δουλειά πάνω στο υλικό που θα αποτελέσει την 2η κυκλοφορία μας και ζωντανές εμφανίσεις. Η επόμενη θα είναι στις 28/10 στο Κύτταρο, με Cyanna, DJ MCD, Pulse και Indiependents.
*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου