Translate

30 Μαΐου 2009

Λεωνίδας Μπαλάφας- Ταξίδι για να σε βρω

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας, Στέλιος Κάτσαρης, Δημήτρης Καρράς
Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας
Virus Music 2009

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας, δύο χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα στη δισκογραφία (Ο Λεωνίδας και οι πότες), αλλάζει δισκογραφική στέγη και μας παρουσιάζει ένα υλικό το οποίο φαίνεται να αυξάνει αισθητά τις αποστάσεις από τον χώρο στον οποίο τον γνωρίσαμε: το Fame Story 4. Από το εισαγωγικό σημείωμα κιόλας είναι φως φανάρι ότι ο τραγουδοποιός έχει πλήρη συνείδηση των επιλογών, των ρόλων και των στόχων, ενώ παράλληλα γίνεται ένα ηθικό ξεκαθάρισμα του τοπίου (ουσιαστικά μια βολή κατά του Fame Story που τον ανέδειξε και των λοιπών Reality shows), πράγμα που φυσικά δεν μπορούσε με τίποτα να γίνει στο δισκογραφικό του ντεμπούτο λόγω της εταιρίας (Heaven), η οποία ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο με το διοργανωτή τηλεοπτικό σταθμό του παιχνιδιού.

Ο δίσκος ανοίγει με ένα ορχηστρικό που σε βάζει κατευθείαν στο νόημα για ό,τι ακολουθεί. Τραγούδια με ένα δυνατό αίσθημα σκέψης και συλλογισμού (Αναμνήσεις), φευγάτα και ταξιδάρικα (Ψηλά, Ταξίδι για να σε βρω), κριτικά- καταγγελτικά (Happy end, Κοτλέ σακάκι, Πλάτανος), ερωτικά (Πού να γυρίζεις, Τι κρύβει αυτή η σιωπή) που περνούν μια ανάσα σεμνής αισιοδοξίας χωρίς εκφραστικές εξάρσεις και εύπεπτους εντυπωσιασμούς. Εξάλλου ο Λεωνίδας Μπαλάφας έχει αποδείξει όσο καιρό είναι στη δισκογραφία ότι οι ευκαιρίες είναι για να αρπάζονται αλλά η συνέχεια ανήκει στην ουσία του καθενός. Η ερμηνεία του Μπαλάφα είναι σαφώς ωριμότερη, ενώ το μουσικό ύφος αρχίζει σιγά- σιγά να εγκαταλείπει τη «ραδιοφωνική» ποπ που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν, προσαρμόζοντας στοιχεία από την εναλλακτική, έντεχνη σκηνή του ελληνικού τραγουδιού.

Μερικές από τις καλές στιγμές του δίσκου:

Την πρώτη μέρα ξύπνησα χωρίς φωνή στο στόμα μου
Τη δεύτερη ξαγρύπνησα και φίλησα το χώμα μου
Την τρίτη το κατάλαβα πως νέρωσε το αίμα μου
Την τέταρτη μετάλαβα και πέταξα το στέμμα μου.
Κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο ψέμα μου.
(Τρεις ευχές)


Φύγαμε όλοι και μαραζώνει το χωριό
αφού μας στήσανε παγίδα οι μεγάλοι
σαν τα ποντίκια στο τυρί με το κεφάλι
Για μια πόλη πιαστήκαμε όλοι χέρι- χέρι μες στη φάκα
όλες οι τράπεζες μαζί να σπάνε πλάκα
και μας αρέσει να ζούμε αδιάφορα στο πλήθος στριμωγμένα
και να αναπνέουμε τα δάση τα καμένα
Ομιλίες, όλα τα κόμματα μαζί ένα σινάφι
κόβουμε συντάξεις και μισθούς με το ξυράφι
και οι ειδήσεις παραπλανεύτρες που ποτίζουν τις αισθήσεις
να μεγαλώσουν, να ωριμάσουν
και να γίνουν παραισθήσεις.
(Πλάτανος)

Λόγια βαριά, χάδια θεριά
και μια φωνή θλιμμένη, χλομή
Κομμάτια γυαλί
νερό χρυσάφι και μια ψυχή, λιωμένο κερί
Κερί που μερόνυχτα μένει αναμμένο
δε ξέρω τι ψάχνω και τι περιμένω
. (Ψηλά)




*Επειδή δεν κατάφερα να ανεβάσω το αρχείο ήχου από τον δίσκο, ας ακούσουμε τις Τρεις ευχές ζωντανά από το Mad...


28 Μαΐου 2009

Σπύρος Αραβανής- Η ανοσία της άγνοιας

Οδός Πανός

Ο Σπύρος Αραβανής είναι από τις πιο διακριτικές παρουσίες στο πεδίο της μουσικής δημοσιογραφίας. Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι την παρουσία του σε έναν χώρο όπου λαμβάνει μέρος μια εκδήλωση για το ελληνικό τραγούδι ή τη λογοτεχνία αν δεν μετέχει στο πάνελ των ομιλητών (συνηθίζω να τον συναντώ σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς ραντεβού). Τον διακατέχει μια σεμνότητα. Ωστόσο, με μια αναζήτηση στο google αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το όνομα δεν είναι τυχαίο. Συνεντεύξεις, δισκοκριτικές, κριτικές ζωντανών εμφανίσεων, θέματα, απόψεις, μελέτες, αλλά και η μόνιμη, μονοσέλιδη στήλη «25+κάτι» στο Δίφωνο στην οποία σχολιάζει καυστικά- και δίχως να χαρίζεται- γεγονότα και δηλώσεις προσώπων του πολιτισμού και επιλογές.

Πέρα όμως από τη δημοσιογραφική του υπόσταση στο περιοδικό Δίφωνο, την τακτική συνεργασία στο περιοδικού Όασις για το λαϊκό τραγούδι και τη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, είναι ένας άνθρωπος των γραμμάτων. Πτυχιούχος φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτωρ στις διαπολιτισμικές σπουδές αλλά και συνεκδότης (παρέα με τον Σωτήρη Παστάκα) της διαδικτυακής, ποιητικής επιθεώρησης Ποιείν. Ένας γνώστης των λογοτεχνικών δρώμενων στην Ελλάδα, ένας σκεπτόμενος αναγνώστης που κρίνει, συγκρίνει και σχολιάζει με επιχειρήματα.

Εδώ και κάτι μήνες ο Σπύρος Αραβανής είναι λογοτέχνης «με τη βούλα». Όπως έχει πει και ο Γιώργος Μίχος (αν δεν με απατά η μνήμη μου, προς το παρόν δεν βρίσκω την καταχώρηση…), με την έκδοση του πρώτου βιβλίου ο ποιητής παύει να είναι άστεγος. Έτσι, μετά την κατά περίσταση περιπλάνησή του στα σοκάκια των περιοδικών Πλανόδιον, Οδός Πανός, Osiris (USA), e-poema, Ποιείν κ.α, ο Σπύρος Αραβανής τυπώνει τη δική του ποιητική συλλογή υπό τη στέγη της Οδού Πανός του Γιώργου Χρονά. «Η ανοσία της άγνοιας» βγαίνει στην «αγορά» σε μια περίοδο δύσκολη για την ελληνική ποίηση (το μυθιστόρημα βασιλεύει στους ουρανούς των τσαρτς του βιβλίου- όσο απασχολεί τον καθένα αυτή η παράμετρος…) κι ενώ οι ορισμοί έχουν υποστεί μέγιστη παραμόρφωση προς όφελος διαφόρων.

Το βιβλίο παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα στον Ιανό της οδού Σταδίου κι εμείς με χαρά θα είμαστε εκεί.

Πληροφορίες:

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009, 19:00
IANOS Σταδίου 24.

Οι εκδόσεις ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή
του ΣΠΥΡΟΥ ΑΡΑΒΑΝΗ «Η ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ».

Θα μιλήσουν:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ, ποιητής, εκδότης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ, ποιητής, εκδότης poiein.gr
BΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης Διφώνου.

Ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση η ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ, ο ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ και ο ΑΠΟΣΤOΛΟΣ ΡΙΖΟΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας: www.musicheaven.gr , www.poien.gr

24 Μαΐου 2009

Old Boy




Στέκομαι σχεδόν αμήχανα μπροστά στην πρόκληση να γράψω πέντε πράγματα για το συγκεκριμένο blog. Αν και το ζήτημα της επιλογής κάθε μήνα αποθέτεται στην πλήρη ελευθερία του γράφοντος, στην πραγματικότητα το blog του Old Boy θα μπορούσε να καλύψει από μόνο του και χωρίς άλλες προσθήκες το συγκεκριμένο κείμενο. Παρά μόνο κόβοντας και ράβοντας λίγες από τις εκατοντάδες φράσεις κλειδιά που διατυπώθηκαν σε μια πορεία τεσσάρων -αισίως- ετών από την ημέρα που πρωτοδιαβάσαμε το εναρκτήριο post: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα. Αν, δηλαδή, σας βρήκα κι αν με βρείτε [...]. Αν τυχόν όμως βρεθούμε, και φτάσουμε κάποτε στο σημείο να ψιθυρίσουμε κάτι ο ένας στον άλλο, τότε ο υπολογιστής μας θα μοιάζει τόσο με το αυτί της Σκάρλετ Γιόχανσον, όσο και οι λέξεις που πατάμε στα πληκτρολόγια με τις λέξεις του Μπιλ Μάρρευ. Ίσως τότε, δια της συναισθήσεως, αποκρυπτογραφήσουμε και τι της είπε.

«Άποψη»...λέξη που συνοψίζει τη δραστηριότητα του Old Boy καθώς και κείμενα γραμμένα υπό διάφορες συνθήκες και με αφορμές παρμένες από μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων σχηματίζουν μια γεύση για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την καθημερινότητα και πολύ περισσότερο πώς την αντιμετωπίζει. «Άλλο το "όλα είναι δρόμος" κι άλλο το "εδώ είναι το σπίτι μου"». Μια από τις μεγαλύτερες αγάπες του Old Boy είναι ο κινηματογράφος. Αγάπη που δεν σταματάει εκεί, αλλά επεκτείνεται για να αντλήσει παραδείγματα και αφορμές για απίστευτους παραλληλισμούς με την ίδια τη ζωή. Δεκάδες posts που πιάνονται από την άκρη ενός φιλμ, εντοπίζουν με το μικροσκόπιο σκηνές που για τους περισσότερους σημαίνουν από ελάχιστα έως τίποτα και βάζουν αντικριστά ανάλογες στιγμές της ζωής και της καθημερινότητας. Έπειτα ανακατεύουν επιδέξια και μας προσφέρουν ολοκληρωμένες παραβολές, με έξυπνες ατάκες και μια παραγωγή συμπερασμάτων που θα ζήλευε ο κάθε χρονογράφος διάσημων εφημερίδων. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την πολιτική και τα μέσα μαζική ενημέρωσης «Αν το κάθε σκάνδαλο της ημερησίας διάταξης κρίνεται σε τηλεοπτικό και όχι σε δικαστικό χρόνο, λογικό είναι τηλεοπτικής φύσεως να είναι και τα αποδεικτικά μέσα. Έτσι, στο δημόσιο βίο της χώρας η στιγμή της αλήθειας του καθενός αποτυπώνεται πλέον αυθεντικά στα μεν τηλεπαιχνίδια μέσω ανιχνευτή ψεύδους, στις δε ειδήσεις και τις εν γένει ενημερωτικές εκπομπές μέσω ηχογραφημένης ή βιντεοσκοπημένης καταγραφής συνομιλιών και πράξεων.» Έτσι και με τα αθλητικά θέματα και γεγονότα (οπαδός του Παναθηναϊκού ο ίδιος): «Ψάχνω να βρω το "τότε" και δεν βρίσκω ένα εύκαιρο, οπότε αφού ο λόγος περί ανταγωνιστικότητας, εκείνο που μπορώ να πω λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό του φάιναλ φορ, είναι ότι από ένα επίπεδο επιτυχίας και πάνω μια ομάδα λογοδοτεί μόνο στον εαυτό της, την δική της ιστορία, τα δικά της ρεκόρ, τον δικό της μύθο».

Η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα βρίσκει πολλά πράγματα να εκφράζονται μέσω του Old Boy. Παρελθόν και παρόν σε μια συνάρτηση με τη χαρακτηριστική λατρεία του μέλλοντος, δένονται κόμπο προκειμένου να αναδειχθούν (ακόμα και χιουμοριστικά, μα με μια πλήρη επίγνωση αλήθειας) τα στοιχεία που χαράζουν για χρόνια την ταυτότητά μας, ως κάθε σύνολο μέσα στα σύνολα. «Ακόμη και στην μέρα της μαρμότας μπορεί κανείς να βρίσκει τελικά ισορροπία, σκοπό και νόημα, αν ακόμη και όταν τα έξω γεγονότα συμβαίνουν κάθε μέρα με τον ίδιο ολόιδιο τρόπο εσύ μπορείς να βγάζεις άκρη στηριζόμενος στα μέσα γεγονότα σου, στον τρόπο που φιλτράρεις, επεξεργάζεσαι και διαδράς με τον έξω κόσμο, τότε εξ αντιδιαστολής πρέπει να δεχτούμε ότι στις μέρες της μη μαρμότας, στις μέρες δηλαδή που εξωτερικά τίποτα δεν είναι μοιραίο να συμβεί με τον ίδιο ολόιδιο τρόπο, αν εσύ εξακολουθείς και ζεις ίδια ολόιδια είναι επειδή την μαρμότα την κουβαλάς μέσα σου».

Μιας και ο Old Boy είναι πολίτης της Ελλάδας και δη της Αθήνας, με όλη τη σημασία της λέξεως και τουλάχιστον όπως δηλώνει η τετράχρονη πορεία του στο χώρο των blogs, ας μου επιτραπεί να σφραγίσουμε το τέλος του κειμένου με ένα ακόμη απόσπασμα που αφορά στην ουσία της διαχείρισης των πόρων και των δυνατοτήτων αυτής της πόλης, όσο χιουμοριστικό κι αν δείχνει με την πρώτη ανάγνωση. «Ο Νικήτας Κακλαμάνης τραγουδούσε σε τσακίρ κέφι το αγαπημένο του τραγούδι: 'Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο'. Αναρωτήθηκε για πολλοστή φορά πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν αυτά τα λόγια μελαγχολικά κι ονειρεύτηκε για ένα νανοσεκόντ μια υψικάμινο Κύπρου και Πατησίων γωνία. Ήταν πραγματιστής όμως και ήξερε ότι στη χώρα της οικολογικής τρομοκρατίας και του ΣτΕ κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο».



(Στα ακουστικά «Για την Ελλάδα» του Σωκράτη Μάλαμα).


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



*Πρώτη δημοσίευση
περιοδικό πολιτισμού Ως3,
Μάιος 2009.

19 Μαΐου 2009

Συνέντευξη με το Μάνο Ελευθερίου



Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει μουσική και να διαβάζει λογοτεχνία, θυμάμαι να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα κι εκείνη η φιλολογία που συγκρίνει την ποίηση με τη στιχουργική. Ο προβληματισμός δηλαδή, αν ένα τραγούδι χωρίς τη μουσική του αποτελεί ποίημα το οποίο μπορεί να σταθεί ως «κείμενο» αυτόνομο. Άλλοι τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, άλλοι κατά. Πολλοί κρατούν στάση επιφυλακτική, μιας και δεν κατάφεραν να πεισθούν από κανένα, κυρίως γιατί δεν μπόρεσαν ορίσουν την ποίηση και τη στιχουργική ακέραια ως έννοιες. Μέσα λοιπόν από συζητήσεις και συνεχείς ακροάσεις τραγουδιών, διαπίστωσα κάτι στο οποίο τέμνονται και συμφωνούν πολλοί λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού, όσοι δηλαδή αντιμετωπίζουν αυτό το είδος τέχνης ως κάτι περισσότερο από μέσο διασκέδασης, λήθης και προσπέρασης του αληθινού: ίσως να μην υπάρχουν διακριτά όρια ανάμεσα στην ποίηση και τη στιχουργική, ίσως οι στιχουργοί να μην είναι κατ’ ανάγκη και ποιητές, ωστόσο μπορούμε να εντοπίσουμε τουλάχιστον τρεις στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού οι οποίοι αναμφίβολα, την ίδια στιγμή, μέσα από τα ίδια τους τα τραγούδια, αποκτούν μια φύση ποιητική. Ο Μάνος Ελευθερίου, ο Άλκης Αλκαίος και ο Κώστας Τριπολίτης είναι εκείνοι οι στιχουργοί (πρωτογενώς), που η συντριπτική πλειοψηφία των στίχων τους έχει λόγο ύπαρξης ακόμα και χωρίς τη μουσική που τους ντύνει. Είναι εκείνοι που μέσα από το λόγο τους, μεταξύ άλλων, κατάφεραν να τονίσουν αρκετά τα όρια ανάμεσα στο παρεξηγημένο έντεχνο ελληνικό τραγούδι και στο φερόμενο ως μη έντεχνο.

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη
της Σύρου στις 12 Μαρτίου 1938. Έχει εκδώσει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, κάμποσα διηγήματα, μία νουβέλα, τρία μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα στο σπίτι του το οποίο πλημμυρίζει βιβλία και συλλεκτικά μικροαντικείμενα. Από μελανοδοχεία και κονδυλοφόρους της παλιάς εποχής, μέχρι χειρόγραφα συγγραφέων και σπάνιες φωτογραφίες. «Αυτά δεν είναι τίποτα. Τα περισσότερα τα έχω ήδη στείλει στη Σύρο». Φάγαμε γλυκό του κουταλιού, είδαμε φωτογραφίες, ακούσαμε το κουρδιστό ρολόι που παίζει μουσική και συζητήσαμε για ώρες, ενώ λίγο πριν το τέλος, ο Μάνος Ελευθερίου απήγγειλε με τη χαρακτηριστική φωνή του λίγες σελίδες από τα ακυκλοφόρητα...

Είναι κλασική πλέον η ερώτηση που τίθεται σε ανάλογες περιπτώσεις, δηλαδή ποια από τις ιδιότητές σας, σάς χαρακτηρίζει περισσότερο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να σας ακούσουμε να αυτοπροσδιορίζεστε κε Ελευθερίου.

Αν με έβρισκε κάποιος στο δρόμο και με ρωτούσε τι δουλειά κάνω, θα του απαντούσα πως είμαι συνταξιούχος. Αν επέμενε, ρωτώντας με τι δουλειά έκανα πριν βγω στη σύνταξη, θα του έλεγα πως ήμουν υπάλληλος σε εκδοτικό οίκο. Κι έτσι έχουν τα πράγματα. Δεν θα έλεγα ποτέ ότι είμαι συγγραφέας.

Ίσως όχι ως επάγγελμα αυτό καθαυτό. Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε όμως ως ιδιότητα που σας χαρακτηρίζει.

Είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι. Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει συγγραφέας. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι είναι γενικώς κάποιος που γράφει. Δεν μπορούν να ξέρουν, αν θέλεις, πόσος αγώνας χρειάζεται για να γράψεις μια σελίδα. Εκτός φυσικά από εκείνους που γράφουν. Εκείνοι μπορούν να αντιληφθούν την αγωνία που περνάει κανείς για να γράψει πέντε πράγματα και ξέρουν και τις διαδικασίες που μεσολάβησαν για να φτάσεις σε ένα σημείο. Επομένως, το να πω σε έναν γείτονά μου ξαφνικά ότι είμαι συγγραφέας δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Συνταξιούχος λοιπόν.

Οι γείτονές σας δεν το γνωρίζουν;

Δυστυχώς με είδαν στην τηλεόραση και τώρα με γνωρίζουν. Με έμαθε ο περιπτεράς της γειτονιάς μου, κάτι που δεν το ήθελα. Η τηλεόραση δεν είναι φάρμακο, είναι φαρμάκι.

Εμφανιστήκατε όμως.

Ναι και δυστυχώς θα βγω άλλη μία φορά, για ένα ειδικό θέμα σε μια εκπομπή που θα κρατήσει μία ολόκληρη ώρα. Πρέπει όμως να βγω να υπερασπιστώ κάτι. Θα μιλήσω με τον Γιάννη Τζανετάκο, στην εκπομπή «Ιστορείν και εξιστορείν», σχετικά με τον Πόλεμο και με αφορμή το δεύτερο μυθιστόρημά μου «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές». Εκεί δεν πάω να εμφανιστώ ως κάποια προσωπικότητα φυσικά, πάω γιατί πρέπει εκεί να υπερασπιστώ μερικά πράγματα σχετικά με κάποια γεγονότα.

Όσον αφορά τη στιχουργική σας ιδιότητα, ο Θάνος Μικρούτσικος σάς έχει χαρακτηρίσει ως τον κορυφαίο Έλληνα, με δύο άξιους σημαιοφόρους, τον Άλκη Αλκαίο και τον Κώστα Τριπολίτη.

Τώρα κορυφαίος είναι ο Τριπολίτης. Εγώ έχω σχεδόν αποσυρθεί.

Γράφει ακόμα;

Δεν ξέρω αν γράφει. Τον αγαπώ πολύ και τον θαυμάζω, όπως και τον Αλκαίο. Ο Μικρούτσικος έχει ένα μαθηματικό μυαλό που τον βοηθά πολύ. Για εκείνον είναι τελείως αδύνατο το ένα συν ένα να κάνουν δυόμιση. Δεν έχει τη λογική του μπακάλη, που το δύο μπορεί να στο πουλήσει για δυόμιση. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξέρεις, οι μαθηματικοί είναι εκείνοι που έχουν σχέση με τη μουσική αλλά και με τη φιλοσοφία. Ο Μικρούτσικος μπορεί να μην είναι φιλόσοφος, αλλά φιλόσοφος ήταν ο Βίντγκενστάιν, ο οποίος σπούδασε μαθηματικά, έκανε παρέα με μαθηματικούς, εργάστηκε στα μαθηματικά και συγχρόνως ήταν και μέγας φιλόσοφος.

Πρόκειται για δύο δρόμου που τέμνονται σε πολλά σημεία;

Είναι κάτι σαν πρώτα ξαδέρφια εξ’ αίματος. Ένας καλός φιλόσοφος είναι ανάγκη να ξέρει καλά μαθηματικά. Οι περισσότεροι ήξεραν. Και οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι.

Το πρώτο σας βιβλίο, το 1962, ήταν η ποιητική συλλογή «Συνοικισμός». Ως νέος, δυσκολευτήκατε να μπείτε στα γράμματα;

Μόλις είχα τελειώσει το στρατό, ετών είκοσι τεσσάρων. Ήταν μια ιδιωτική έκδοση. Με είχε στείλει μια κυρία σε έναν γνωστό της τυπογράφο, του πήγα τα χειρόγραφα και τυπώθηκε το βιβλίο. Είχε πολλά λάθη μέσα, δεν ήξερα και τίποτα, δεν φανταζόμουν ότι έπρεπε να κάνεις διορθώσεις πριν βγει το σύνολο των αντιτύπων. Το είχα στείλει σε ορισμένους ανθρώπους του χώρου και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Δεν σας έμειναν αντίτυπα;

Έχω κρατήσει μονάχα ένα. Τώρα που τα ξαναδιαβάζω διαπιστώνω ότι κάποια από εκείνα τα ποιήματα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που γράφω τώρα. Ίσως κάποια στιγμή να ασχοληθώ και να σώσω μερικά από αυτά. Θυμάμαι ότι είχε ένα άθλιο εξώφυλλο. Είχα ζητήσει να μπει μια εικόνα, μια πατούσα αν δεν κάνω λάθος, σε μέγεθος ενός κουτιού σπίρτων και ο τυπογράφος το άπλωσε σε όλο το εξώφυλλο. Μόλις το είδα έφριξα, κόντεψα να πεθάνω.

Θυμάστε τις επιρροές σας;

Κάποτε τις είχα αναζητήσει ανάμεσα στα ποιήματα. Σήμερα δεν θυμάμαι να σου πω. Τις είχα εντοπίσει πάντως. Για το βιβλίο δεν γράφτηκαν πολλές κριτικές. Προχθές με ενημέρωσαν ότι βρήκαν μια κριτική στο περιοδικό «Καινούργια εποχή» του Γιάννη Γουδέλη, που έβγαινε παλιά. Ο Άλκης Θρύλος είχε γράψει μία ακόμη, αλλά δεν την είδα ποτέ. Το όνομα αυτό ήταν το αρσενικό ψευδώνυμο της Ελένης Ουράνη, της γυναίκας του ποιητή Κώστα Ουράνη και επρόκειτο για μια ειδική προσωπικότητα. Τώρα τελευταία μάλιστα βγήκε κι ένα βιβλίο του Θανάση Νιάρχου για την κριτική του Άλκη Θρύλου.

Είχατε προσωπική γνωριμία;

Ναι, την είχα γνωρίσει πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, το 1956, στα δεκαοχτώ μου. Είχα πάει σπίτι της και φεύγοντας είδα ότι είχε ετοιμάσει για πέταμα κάτι χαρτιά. Την ρώτησα περί τίνος επρόκειτο και μου είπε ότι ήταν κάποια χειρόγραφα του Κώστα Ουράνη. Της τα ζήτησα λοιπόν και μου τα χάρισε. Έτσι βρέθηκε στα χέρια μου το μεγαλύτερο μέρος από χειρόγραφα του Ουράνη που κυκλοφορούν.


Τα πρότυπά σας απ’ ό, τι έχω αντιληφθεί υπήρξαν κυρίως λογοτεχνικά.

Τα πρότυπά μου ήταν πολλά τα οποία με τα χρόνια τα κατάπια και πέρασαν στο αίμα μου. Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν. Θυμάμαι ωστόσο ότι στην παιδική μου ηλικία δεν συμπαθούσα τον Διονύσιο Σολωμό. Και μάλιστα κάποιος μου έλεγε «δεν πειράζει, έχεις ηδονές για αργότερα». Πράγματι, όταν τον ανακάλυψα γύρω στα τριάντα, τον αγάπησα πολύ. Το ίδιο συνέβη και με τον Καβάφη. Περιέργως, μου άρεσε πάρα πολύ ο Κάλβος, παρότι πιο δύσκολος. Από την πεζογραφία αγαπούσα πολύ τον Σάρτρ, τον Καμύ αλλά και τους κλασσικούς Γάλλους όπως ο Φλωμπέρ. Μη φανταστείς, δεν κυκλοφορούσαν εύκολα και πολλά αξιόλογα βιβλία τότε. Αργότερα, μετά τα τριάντα μου, απέκτησα τη δυνατότητα να αγοράζω βιβλία. Από τον καιρό δηλαδή που άρχισα να εισπράττω λίγα χρήματα από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών. Έτσι έφτιαξα μια καλή βιβλιοθήκη η οποία έχει πάει πια στη Σύρο.

Τα πρότυπα των νέων είναι ένα θέμα που ανέκαθεν απασχολούσε την κοινή γνώμη, πόσο μάλλον στις μέρες μας.

Τον καιρό που πήγαινα γυμνάσιο, τα πρότυπα είχαν να κάνουν με τη θρησκεία, την πατρίδα και την οικογένεια. Οι άνθρωποι ήταν ήδη γαλουχημένοι με αυτές τις αξίες και τις μετέφεραν και σε εμάς τους μικρότερους. Η θρησκεία για παράδειγμα, έπαιξε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωσή μου από τη μεριά των ιερών κειμένων. Τα διαβάζω ακόμα αυτά τα κείμενα, με κατάνυξη μπορώ να σου πω. Έχω αποστηθίσει ατέλειωτα χωρία, μου αρέσουν πάρα πολύ. Υπήρξε επίσης έντονο το αίσθημα της πατρίδας. Δεν ξέρω αν τα νέα παιδιά που κυκλοφορούν σήμερα γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει. Ο στρατός για παράδειγμα ήταν ένα μεγάλο σχολείο που αργότερα κατάλαβα ότι όντως έτσι έπρεπε να ήταν. Οι αξιωματικοί μπορεί να μην είχαν την κατάλληλη επιφάνεια και το κατάλληλο πνευματικό ύψος, τουλάχιστον όμως είχαν βαθιά ριζωμένο μέσα τους το αίσθημα της αυτοθυσίας για την πατρίδα. Αυτό βεβαίως το αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας και την αγάπη που είχαν οι αρχαίοι έλληνες προς την πατρίδα τους, όπως και κάθε λαός που σέβεται τον αυτό του. Τώρα μάλλον έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Σαν χώρα μπορούμε να βάλουμε πλάτη στη διεθνή συγκυρία, στηριζόμενοι στον πολιτισμό μας;

Δεν ξέρω με τη βοήθεια ποιων αξιών μπορούμε να κονταροχτυπηθούμε με τους ξένους. Πρέπει να δούμε και ποιοι άνθρωποι μπορούν να μπουν μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Αναμφισβήτητα πρέπει να μπει η Κική Δημουλά και ο Θανάσης Βαλτινός από τη λογοτεχνία, άλλοι τρεις- τέσσερις ποιητές και δυο-τρεις συνθέτες…κακά τα ψέματα το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον πολιτισμό. Αν δεις, τα τελευταία χρόνια, τα ξένα κράτη χρηματοδοτούν εκδόσεις προκειμένου να διαδοθεί το έργο τους διεθνώς. Εμείς δεν το κάνουμε. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τυπωθούν στο εξωτερικό ελληνικά βιβλία, να τα διαβάσει ο ξένος κόσμος. Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να χρηματοδοτηθούν μερικές αντίστοιχες συναυλίες, με έργα νεότερων συνθετών που εμφανίστηκαν μετά τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, οι οποίοι βέβαια σήμερα είναι στα εξήντα με εβδομήντα τους χρόνια.

Μικρούτσικος, Ξαρχάκος, Λεοντής κλπ;

Βεβαίως. Θα μπορούσε να γίνει μια επιλογή από τα καλύτερά τους τραγούδια και να παιχθούν στο εξωτερικό. Βέβαια το θέμα πάντα είναι τα χρήματα που δεν υπάρχουν. Μια τέτοια ενέργεια βέβαια θα σήμαινε πως εκατό άνθρωποι θα άπλωναν το χέρι τους να αρπάξουν την κουτάλα. Αν θυμάσαι, ο Ροΐδης έλεγε ότι οι Έλληνες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που κρατούν την κουτάλα, εκείνους που προσπαθούν να αρπάξουν την κουτάλα και σε όλους τους υπόλοιπους που βράζουν μέσα στο καζάνι. Από την άλλη μεριά, τέτοια γίνονται παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, και δεν μπορείς να τα αποφύγεις τελείως. Θα φάνε που θα φάνε μερικοί, ας γίνει τουλάχιστον μια καλή δουλειά. Αν υπάρχουν όντως δέκα άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν έργο, αξίζει ο κόπος να το ρισκάρουμε.

Οι προσωπικότητες μάς λείπουν;

Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη Μαρία Κάλλας, η οποία ήταν ένα άστρο που έλαμψε μια φορά στον αιώνα ή στον Δημήτρη Μητρόπουλο ή στον Καβάφη. Τέτοιες προσωπικότητες, τόσο μεγάλες, με τέτοια επιφάνεια δεν έχουμε πια. Αλλά οπωσδήποτε έχουμε και σήμερα το κατιτίς μας. Υπάρχουν και σπουδαίοι ζωγράφοι και σπουδαίοι ηθοποιοί. Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ακόμα και αρχαία τραγωδία στο εξωτερικό. Από καιρού ως καιρόν κάτι γίνεται σε αυτό τον χώρο, που μάλιστα τυγχάνει και καλών κριτικών, αλλά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτό το πράμα με το θέατρο ξεκίνησε το 1938 αν δεν κάνω λάθος, από μια ιδιοτροπία και έπαρση τρομακτική του Μινωτή, ο οποίος κατόρθωσε κι έπαιξε Άμλετ στο Λονδίνο. Επίσης το ανέβασμα της Ηλέκτρας με την Παξινού και την Παπαδάκη στο Λονδίνο και τη Γερμανία με θριαμβευτική επιτυχία. Αυτά ήταν δουλειά του Κωστή Μπαστιά, διευθυντή τότε του Εθνικού Θεάτρου και κολλητού του Μεταξά, ο οποίος μπόρεσε και πήρε όσα λεφτά χρειαζόταν κι έκανε ό,τι έκανε. Όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη, δηλωμένη αντιβενιζελική, πήγε στην Αμερική, ο Βενιζέλος έγραψε ένα γράμμα ευγενικό στον Έλληνα πρέσβη να την βοηθήσει όσο μπορεί για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Καταλαβαίνεις λοιπόν…

«Η μελαγχολία της πατρίδας μας μετά τις ειδήσεις των οχτώ» φαίνεται να είναι αρκετά ευέλικτη. Τα αίτια της μελαγχολίας μας ανανεώνονται πολύ γρήγορα.

Μετά από κάθε δελτίο ειδήσεων μάς πιάνει μια κατάπτωση. Αισθανόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Και δεν μιλώ για τα προσωπικά του καθενός. Ακόμα όμως και στις προσωπικές σχέσεις, όταν ξέρεις έναν άνθρωπο, είτε δικό σου, είτε τον θαυμάζεις και τον αγαπάς από μακριά και μαθαίνεις ότι κάτι κακό του συνέβη, σε πιάνει μια μικρή κατάθλιψη. Είναι η γενικότερη έκπτωση των πραγμάτων που μας οδηγεί εκεί: οι συνεχείς φόνοι, η ληστείες, η απληστία των ανθρώπων, η αθλιότητα της δημόσιας ζωής, οι πόλεμοι τα πτώματα που ανασύρονται και ήταν κρυμμένα από τους αρχηγούς των κρατών, η οικονομική δυσπραγία, οι ατέλειωτες θεωρίες…όλα αυτά δεν είναι πολλά; Δεν είναι καταπιεστικά και τρισάθλια;

Νιώθετε καθόλου αισιόδοξος;

Όλα τα χρόνια της ζωής μας τα περάσαμε με μιαν ελπίδα. Με την ελπίδα επιβίωσαν ολόκληροι λαοί, ότι τα πράγματα, αύριο το πρωί κιόλας, θα αλλάξουν. Δεν άλλαζαν όμως το άλλο πρωί. Έκαναν λοιπόν τον σταυρό τους περιμένοντας το άλλο πρωί. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει επί εβδομήντα χρόνια, θα αλλάξουν τώρα; Ξέρεις, η ανθρωπότητα δεν έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της. Όταν εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν το πιο απλό πράγμα, το νερό- όχι για να πλυθούν, για να πιούν- από κει και πέρα εμείς για ποια μοίρα μας να κλάψουμε; Ας ζήσουμε με την ελπίδα ότι αύριο το πρωί που θα ξυπνήσουμε κάτι θα έχει αλλάξει. Όχι τα πρόσωπα, αλλά η δομή της κοινωνίας και οι καταστάσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να γίνονται οι πλούσιοι, πλουσιότεροι αλλά όχι οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. «Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου…», που λέει ο Σεφέρης σε ένα ποίημα.

Ας περάσουμε στο ελληνικό τραγούδι. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Βγαίνουν πολύ ωραίες δουλειές, αλλά είναι τόσο μεγάλος ο ορυμαγδός των νέων εκδόσεων, που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει όλα κανείς. Βλέπω για παράδειγμα στα περιοδικά που αποφεύγουν να κάνουν κριτική ενός δίσκου και προτιμούν την παρουσίαση. Λένε τους συντελεστές, βάζουν δυο στίχους από κάποιο τραγούδι κι έτσι κερδίζουν αρκετό χώρο. Δεν υπάρχει και χρόνος να τα ακούσουν όλα. Παλαιότερα όταν έβγαινε ένας δίσκος ήταν γεγονός. Θυμάμαι όταν βγήκε ο δίσκος με τον Δήμο Μούτση, ο «Άγιος Φεβρουάριος», γράφτηκαν ατέλειωτα κομμάτια, σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά, άσχετα αν δεν πούλησε καθόλου στην αρχή. Το ίδιο και με τη «Θητεία» του Μαρκόπουλου. Τα κέντρα διασκεδάσεως ήταν ελάχιστα. Τώρα είναι όλα τόσα πολλά τα γεγονότα που δεν προλαβαίνει κανείς να τα πληροφορηθεί. Ο Πλούταρχος για παράδειγμα, έχει βγάλει τόσους δίσκους τα τελευταία χρόνια, δεν του έχουν κάνει μια αξιοπρεπή παρουσίαση, να μιλήσει για τα τραγούδια του και γιατί επιμένει σε κάτι τόσο συγκεκριμένο. Μας καταπνίγει κυριολεκτικά η ποσότητα.

Από νέα πρόσωπα πώς τα πάμε;

Βγαίνουν συνεχώς αξιόλογα πρόσωπα στο χώρο. Και ερμηνευτές και συνθέτες. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι τραγουδοποιοί, εκείνοι που γράφουν και ερμηνεύουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, με δικούς τους στίχους, όπως ο Χρήστος Θηβαίος. Αυτό το πράγμα δηλαδή που ξεκίνησε ο Σαββόπουλος.

Ο Θηβαίος θεωρείται από τους καταξιωμένους στο χώρο.

Έχουμε και νεότερους πολύ καλούς. Και από ερμηνευτές πάμε καλά. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη για παράδειγμα είναι μια νέα και ωραία κοπέλα η οποία αργότερα θα έχει μια καλή θέση στο ελληνικό τραγούδι. Έχει πραγματικά πολύ καλή φωνή. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ η Νατάσσα Μποφίλιου, η Καλλιόπη Βέτα καθώς και η Μάρθα Φριτζήλα, η οποία είναι μέσα σε όλα. Την είδα με τον Νταλάρα που τραγούδησε ρεμπέτικα και ήμουν σίγουρος ότι έβλεπα και άκουγα μια ρεμπέτισσα σε πάλκο το 1948. Ήταν το ύφος της τέτοιο, γιατί ξέρει καλό θέατρο.

Τα ονόματα αυτά θα τα γράψω ή θα τους πάρω στο λαιμό μου;

Φυσικά να τα γράψεις, έχουν ουσία.

Γράφονται τραγούδια, τέτοια ώστε να αποτελέσουν την παράδοση για τις μελλοντικές γενιές;

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα.

Έχει να κάνει και λίγο με τον δίσκο από τη σειρά Άξιος Λόγος και το σημείωμα που έχετε γράψει.

Ο μελλοντικός μελετητής του ελληνικού τραγουδιού, σίγουρα θα ξεπετάξει τα περισσότερα τραγούδια από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Δεν θα σταθεί. Αν σταθεί και τα μελετήσει, τα αποτελέσματά του θα είναι μάλλον θλιβερά. Βεβαίως θα σταθεί σε κάποια που αξίζουν, αλλά θα χρειαστεί πολύ ψάξιμο και αγώνα. Θα πρέπει να κάνει διασταυρώσεις, να μελετήσει τις επιρροές, σχέσεις του ενός καλλιτέχνη με τον άλλο, οικογένειες τραγουδιών και κυρίως θα πρέπει να εντοπίσει την προϋπάρχουσα ρίζα.

Αρεσκόμαστε χρόνια τώρα σε μια φιλολογία, που υποθέτει τι θα γινόταν αν ο Χατζιδάκις, ο Γκάτσος, ο Λοΐζος και άλλοι αποθανόντες ζούσαν κι έγραφαν στις μέρες μας. Έχει νόημα όλο αυτό;

Δε νομίζω ότι θα έγραφαν. Τρανή απόδειξη, που ζει μια χαρά αλλά δεν γράφει πια, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Δεν κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια την «Οδύσσεια» με τη Μαρία Φαραντούρη;

Το υλικό δεν ήταν καινούργιο και τα τραγούδια δεν ακούστηκαν καθόλου και πουθενά. Ένας άλλος, κατεξοχήν μελωδός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, έχει πολλά χρόνια σιωπήσει. Ο Μαρκόπουλος και ο Ξαρχάκος που, ναι μεν γράφουν ορατόρια και κλασσική μουσική, αλλά από το τραγούδι είναι απόντες. Ο Δήμος Μούτσης επίσης, που οι φήμες λένε ότι έχει γράψει καταπληκτικά πράγματα αλλά δεν τα εκδίδει. Όλοι οι μεγάλοι λοιπόν είναι λίγο- πολύ απόντες από το ελληνικό τραγούδι.

Καλλιτεχνικά απωθημένα έχετε;

Όχι, δεν έχω.

Ο φίλος σας Γιώργος Ζαμπέτας;

Ίσως έπρεπε τα χρόνια που κάναμε παρέα να του είχα δώσει μερικούς στίχους για λαϊκά τραγούδια. Προτιμούσα όμως να κάνουμε καλή παρέα. Παρόλα αυτά είχαμε κάνει ένα τραγουδάκι μαζί σαν καντάδα, το οποίο δεν ήταν τίποτα σπουδαίο, πέρασε απαρατήρητο.

Με τον Μάνο Λοΐζο δεν συνεργαστήκατε ποτέ.

Ποτέ, ήταν πολύ φίλος μου, αλλά σαν συνθέτης δεν μου πήγαινε. Παρόλο που ήταν ένας καταπληκτικός συνθέτης.

Με τον Χατζιδάκι επίσης είχατε πολύ μικρή συνεργασία.

Τέσσερα τραγούδια. Με τον Θεοδωράκη έχω το ρεκόρ, περί τα εβδομήντα τραγούδια. Νομίζω ότι μου πήγαινε περισσότερο η μουσική του.

Πώς έφταναν και φτάνουν οι στίχοι σας στα χέρια των συνθετών;

Ποτέ δεν έκανα ιδιαίτερη παρέα με συνθέτες. Εξάλλου, ήταν όλοι πιασμένοι. Όποτε χτυπούσε το τηλέφωνο ή η πόρτα για να μου ζητήσουν τραγούδια, εγώ δεν αρνούμουν. Δεν θυμάμαι και πολλά από τις ιστορίες των τραγουδιών. Εκείνο που θυμάμαι είναι πως όλα γράφτηκαν με πολύ κόπο. Τίποτα δεν γράφτηκε με άνεση.

Ακόμα και το «Πρόβλημα υγείας»;

Ναι. Ειδικά αυτό ήταν γραμμένο μέχρι τη μέση και παρατημένο για πολλά χρόνια.

Η σχέση σας με τη δημοσιότητα είναι λίγο περίεργη, οφείλω να ομολογήσω. Για πολλά χρόνια μοιάζατε να την αποφεύγετε. Από ένα σημείο και μετά όμως και στην τηλεόραση σας βλέπουμε και συνεντεύξεις δίνετε και διαβάζουμε πολλά πράγματα για εσάς.

Υπήρχε μια αμοιβαία σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με απέφευγαν και τα απέφευγα. Από τη στιγμή που βγήκαν τα πεζά, άρχισε ένας καταιγισμός ερωτήσεων κι επόμενο ήταν να υπάρχει ένας καταιγισμός απαντήσεων. Με τη λογική που δεν αρνούμαι σε εσένα να πούμε πέντε κουβέντες, δεν μπορούσα να αρνηθώ και σε κάποιους άλλους ανθρώπους.

Παλιά είχατε πει ότι η συνέντευξη αποτελεί πράξη αυτοθυσίας…

Είναι μια πράξη αυτοθυσίας γιατί καλείσαι να πεις πράγματα εσώψυχα. Και νομίζω ότι στην διάρκεια της ομιλίας μας δεν έχω πει τίποτα το εσώψυχο, διότι έχω μάθει πια να ξεφεύγω. Αυτό δεν σημαίνει ότι περνάει ξώφαλτσα οτιδήποτε λέμε εδώ, όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι μια πράξη αυτοθυσίας επειδή εκτίθεσαι. Δεν μπορείς πάντα να λες πράγματα που αρέσουν στους άλλους, δεν μπορείς συνεχώς να χαϊδεύεις τους ανθρώπους. Κάποια πρέπει να λεχθούν έξω από τα δόντια.

Αυτή δεν είναι εξάλλου η λειτουργία μιας συνέντευξης;

Ο κόσμος θέλει να διαβάζει πονηρές καταστάσεις. Να μαθαίνει απόρρητα, κρυπτά ή πράγματα που φαντάζεται ότι απευθύνονται μόνο σε εκείνον. Αυτό που λες όμως σε μια συνέντευξη, εσένα σε γονατίζει. Όταν μείνεις μόνος σου και αναλογίζεσαι τι είπες, ίσως να μετανιώνεις. Ας πούμε ότι έκανες μια καταγγελία ή ότι συμπεριφέρθηκες άσχημα σε ένα πρόσωπο ή ίσως το υποβάθμισες μέσα από τα λόγια σου. Κάτι τέτοιο, προσωπικά, δεν έκανα ποτέ στη ζωή μου. Τέτοια όμως θέλει να διαβάζει ο κόσμος.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή είπατε πως πλέον πηγαίνετε σε διάφορα μαγαζιά και
clubs, για να μπορείτε να έχετε άποψη και να μιλάτε γι’ αυτά.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να δω τι ακριβώς συμβαίνει και δεν το γνώριζα μέχρι τότε στην καλλιτεχνική ζωή. Μπορεί με τον Ρουβά καλλιτεχνικά να μην έχω καμία απολύτως σχέση, έπρεπε όμως να πάω να τον δω. Να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι κάνει αυτός ο άνθρωπος και τον έχουν ως είδωλο τόσοι νέοι.

Σας άρεσε;

Πάρα πολύ. Είναι ο απόλυτος σταρ στην Ελλάδα.

Στο ραδιόφωνο, πριν ένα-δύο χρόνια, είπατε πως έχετε δώσει τρία τραγούδια για τον Κώστα Μαρτάκη, εκ των οποίων- όπως έμαθα στη συνέχεια- το ένα ήταν το «Πρόβλημα υγείας» που τελικά τραγούδησε ο Ηλίας Ψινάκης.

Ναι, τα άλλα δύο όμως δεν ξέρω τι απέγιναν, δεν νομίζω ότι θα βγουν ποτέ.

Και η Πέγκυ Ζήνα έχει κάποια δικά σας τραγούδια τώρα πια.

Την εκτιμώ. Εξάλλου είναι η μόνη τραγουδίστρια που μού ζήτησε τραγούδια τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Ένα βράδυ στον Ιανό της οδού Σταδίου, διαφωνήσατε ανοιχτά με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Θηβαίο, σχετικά με τη συγκεκριμένη τραγουδίστρια. Πώς νιώσατε όταν η διαφωνία σας αυτή ετέθη σε τηλεοπτική θέα, στο βωμό των μεσημεριανών εκπομπών;

Δεν έπρεπε να γίνει αυτό, δεν έπρεπε να βγει στην τηλεόραση. Δεν παίρνω τίποτα πίσω από αυτά που υποστήριξα. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, αλλά αν νομίζει κανείς ότι τον προσέβαλα δημόσια, μπορώ να του ζητήσω συγγνώμη.

Την ώρα που γίνονται όλα αυτά, κυκλοφορεί ο δίσκος «Πάντα κάτι μένει», όπου καταξιωμένοι αλλά και νέοι συνθέτες μελοποιούν στίχους σας για τη σειρά «Άξιος Λόγος» που είναι αφιερωμένη σε μεγάλους Έλληνες στιχουργούς.

Μου αρέσει αυτή η σειρά και νομίζω ότι με την επόμενη κυκλοφορία, που νομίζω θα είναι σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, αρχίζει να σχηματίζεται μια ενδιαφέρουσα σειρά δίσκων. Ο προγραμματισμός αν δεν κάνω λάθος περιλαμβάνει καμιά δεκαριά στιχουργούς. Είναι πολλή η δουλειά για τους παραγωγούς και δύσκολη. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια πόσο θα κρατήσουν αυτά τα τραγούδια αλλά…πάντα κάτι μένει. Πάντα ελπίζω σε έναν σοβαρό μελετητή του μέλλοντος, που θα τα βάλει όλα κάτω, θα τα μελετήσει με καρδιά και θα βγάλει κάποια συμπεράσματα της προκοπής. Από τα δικά μου, αν εξαιρέσω 2-3 τραγούδια, τα υπόλοιπα γράφτηκαν γι’ αυτό τον δίσκο.

Το ομώνυμο αν δεν απατώμαι, σε μουσική Γιώργου Ανδρέου, ήταν λίγο παλαιότερο.

Ναι, το είχε στα χέρια του από πριν. Με τον Γιώργο Ανδρέου ετοιμάζω έναν κύκλο τραγουδιών αυτή την περίοδο. Έχει τους στίχους και γράφει τη μουσική. Δεν γνωρίζω περισσότερα προς το παρόν.

Πώς νιώσατε όταν ακούσατε στίχους σας μελοποιημένους από δύο πολύ νέους συνθέτες, τον Σταύρο Σιόλα και το Νικόλα Κουμπιό;

Ένιωσα πολύ καλά. Ο Κουμπιός ειδικά με ενθουσίασε πολύ. Είναι νέο παιδί κι έχει πολύ ταλέντο, πιστεύω ότι θα φανεί αργότερα αυτό.

Το «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από όσα έχετε γράψει;

Είναι πολλά τελικά. Τα έβαλα κάτω και κατάλαβα ότι έχω 2-3 αγαπημένα από κάθε συνθέτη που δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω.

Το πιο αυτοβιογραφικό σας;

Όλα λίγο- πολύ είναι αυτοβιογραφικά. Αυτοβιογραφικά είναι κυρίως όσα γράφτηκαν για το «Πάντα κάτι μένει».

Ας περάσουμε στα βιβλία σας. Ο Μιχάλης Γκανάς έχει πει μέσες- άκρες, ότι η ποίηση και ο στίχος χρειάζονται επιτάχυνση, ενώ η πεζογραφία πνευμόνια…

Το πεζό είναι ξεθέωμα. Σε γονατίζει.

Κατά συνέπεια, εσείς έχετε και γρήγορα πόδια και γερά πνευμόνια;

Έτσι λένε. Τα συντηρώ όμως με φάρμακα.

Ομολογουμένως, τα πεζά σας δεν είναι και από τα ευκολότερα βιβλία για έναν αναγνώστη.

Ναι, δεν είναι. Το όνειρό μου είναι να γράψω ένα ερωτικό βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα που να περιέχει έναν μεγάλο έρωτα. Αλλά είναι λιγάκι δύσκολο, έως ακατόρθωτο.

Έχετε γράψει ωστόσο πολλά ερωτικά τραγούδια. Σε κανένα απ’ όσα μπορώ να ξέρω, δεν έχετε συμπεριλάβει τη φράση «σ’ αγαπώ».

Έχω αναφέρει πολλές φορές τη λέξη «αγάπη», αλλά το «σ’ αγαπώ» μόνο μία ή δύο φορές. Το έχει εκφράσει εξάλλου τέλεια η Μυρτιώτισσα.

Το κρατικό βραβείο, με το πρώτο σας κιόλας μυθιστόρημα, δεν σας εξέπληξε;

Ναι, δεν περίμενα να πάρω βραβείο. Δεν ήξερα καν ποιοι ήταν στην επιτροπή. Ξέρω όμως ότι γίνεται αγώνας από μερικούς για ένα κρατικό βραβείο: απανωτές εκδόσεις, τηλεφωνήματα, δημόσιες σχέσεις, ακόμα και πολιτικά μέσα.

Τόσο πάθος;

Βέβαια. Υπάρχουν άνθρωποι που εκδίδουν ένα βιβλίο κάθε χρόνο για να αρπάξουν ένα κρατικό βραβείο, λες και θα τους καταξιώσει στη ζωή. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Είναι τρομακτικό. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι άγνωστοι στο πλατύ κοινό. Ξέρω κάποιον που έχει εκδώσει γύρω στα τριάντα βιβλία και όμως είναι παντελώς άγνωστος.

Τα δικά σας βιβλία πέτυχαν μεγάλες πωλήσεις. Έχει να κάνει με τη φήμη σας ως στιχουργός;

Όχι, δεν νομίζω.

Το πιστεύετε αυτό;

Αν ήταν έτσι, το «Πάντα κάτι μένει» θα έπρεπε να έχει πουλήσει περισσότερο.

Η αγορά του βιβλίου με την αγορά δίσκων έχει μία κάποια διαφορά…

Δεν διαφωνώ, έπρεπε να υπάρχει μια μικρή έστω σχέση. Η απόκλιση είναι τεράστια.

Πώς είδατε το γεγονός ότι «Ο καιρός των χρυσανθέμων» ανέβηκε στο σανίδι;

Έγινε πολύ καλή δουλειά. Καταρχήν ο Λευτέρης Γιοβανίδης που έκανε την προσαρμογή και ο Τάκης Χρυσικάκος που δίνει την ψυχή του στην ερμηνεία. Πρόκειται για έναν διάλογο. Σε ένα μεγάλο μέρος εμφανίζεται μια γυναίκα, την οποία ενσαρκώνει η Νικολέτα Βλαβιανού.

Τόσο στα βιβλία, τα τραγούδια και τα ποιήματά σας, διακρίνονται κάποιες εμμονές με κάποιες λέξεις. Άμλετ- φάρμακα- μνήμη- χιόνι…

Τα φάρμακα που καταναλώνω, ο Άμλετ που διαβάζω συνεχώς, η μνήμη που με έχει καταστρέψει και μια τη χάνω μια τη βρίσκω και το χιόνι. Και τα τρία βιβλία τελειώνουν με χιόνι.

Η κουβέντα μας θα δημοσιευτεί σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Πώς βλέπετε το ίντερνετ σαν μέσο; Έχετε κάποια επαφή;

Είναι απαραίτητο, σε λίγες ημέρες θα έρθω σε επαφή. Είναι ένα κομμάτι του παρόντος και πιθανότατα του μέλλοντος. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Κάποτε οι άνθρωποι είχαν τις πλάκες γραμμοφώνου και ήταν αδύνατο να σκεφτούν ότι θα φτιαχτούν δίσκοι που θα χωρούν δώδεκα τραγούδια. Όπως επίσης στη συνέχεια ήταν αδιανόητο ότι θα φτιαχτούν δισκάκια με εξακόσια τραγούδια. Συνεχώς επινοούνται καινούργια πράγματα και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγηθούμε μέσω της τεχνολογίας. Υποτίθεται ότι όλα αυτά είναι προς όφελος της ανθρωπότητας. Δεν ξέρω πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία κατ’ αυτό τον τρόπο τους άμαχους αλλά και πεινασμένους λαούς.
*Πρώτη δημοσίευση MusicHeaven,Απρίλιος 2009.

16 Μαΐου 2009

Πάντα κάτι μένει



Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας

Βράδυ Σαββάτου και τηλεόραση να γεμίσει το κενό. Μία από τις αξιοπρεπέστερες εκπομπές της μικρής οθόνης (κι αυτή όταν δεν γέμιζε από ηθοποιούς των σίριαλ) υπήρξε αναμφίβολα εκείνη του Σπύρου Παπαδόπουλου στη ΝΕΤ: Στην υγειά μας. Αν μη τι άλλο ένας τηλεοπτικός χώρος όπου γίνονταν αφιερώματα στα περασμένα, προσφέροντας γνώση μέσα από μαρτυρίες και μνήμες που στρώνονταν σαν χαλιά και δίνοντας βήμα σε νέους ερμηνευτές να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να δείξουν ότι ξέρουν να κολυμπήσουν στα βαθειά, έστω και για δυο-τρία τραγούδια.

Το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου το περίμενα καιρό παρόλο που δεν είχα πληροφορίες για το αν θα πραγματοποιηθεί, αν είναι στα σχέδια κάτι τέτοιο. Κυριαρχούσε παράλληλα και μια έντονη δυσαρέσκεια για τις «παράξενες» συνεργασίες και τηλεοπτικές του εμφανίσεις που έκοβε πόντους από τη μια πλευρά του τραγουδιού και τους έδινε στην άλλη κι έκανε πολύ κόσμο να αμφιβάλλει για πολλά. Δεν πέρασε. Οι μάχες έχουν ήδη δοθεί και το μόνο που μένει είναι τι τύχη θα έχει το λάβαρο που κερδήθηκε . Εκείνο το βράδυ λοιπόν έγινε μια άτυπη παρουσίαση του δίσκου «Πάντα κάτι μένει» της σειράς «Άξιος λόγος», μιας παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού και του Γιώργου Νταλάρα. Μεταξύ άλλων και το εν λόγω τραγούδι, μια αποκάλυψη τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. Η καλύτερη στιγμή του δίσκου που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Ανδρέου και την ερμηνευτική σφραγίδα του Γιάννη Κούτρα. Τα φωνητικά δε της Ελένης Τσαλιγοπούλου (τα οποία βέβαια υπάρχουν μόνο στο δίσκο και όχι στο παραπάνω βίντεο) μοιάζουν να απογειώνουν το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η δεύτερη φωνή είναι μεγάλη τέχνη και η Τσαλιγοπούλου την κατέχει καλά.

Έκτοτε πολλές εικόνες μαζεμένες, πολλές βιτρίνες, πολλοί αμφορείς σαρωμένοι με άλλο μάτι. Ένας απολογισμός υπό τη μορφή συμβουλής προς τις γενιές που καλούνται να πιάσουν το νήμα από εκεί που την άφησαν οι τελευταίοι μεγάλοι, για όσα δουν τα μάτια τους και όσα κληθούν να αντέξουν. Πάντα κάτι μένει για να πεις, κάτι που είναι μόνο για τους άλλους...

Πάντα κάτι μένει για να πεις
Κάτι που είναι μόνο για τους άλλους
Να φιλήσεις πόδια ως τους αστραγάλους
Στους αλήτες να 'σαι συνεπής

Τότε θα 'σαι μες την αγορά
Ένας σεβαστός αρχιερέας
Σε βιτρίνα θα 'σαι σπάνιος αμφορέας
Δίπλα σ' αντικείμενα ιερά

Θα γραφτείς για πάντα στα χαρτιά
Με τ' αποτυπώματα χεριών σου
Στην ασπρόμαυρη φωτό το πρόσωπό σου
Θα 'ναι σαν τοπίο στη φωτιά

Χρόνια όσα έχεις σιχαθεί
Θα τους δίνεις το αίμα της καρδιάς σου
Για να πάρεις τίτλους τα παράσημά σου
Κι η ζωή σου να εξιλεωθεί

Πάντα κάτι μένει για να βρεις
Κάτι ο καθείς θα συμπληρώνει
Θ' αγοράζει άλλος κι άλλος θα πληρώνει
Τη διαφορά θα εκλιπαρείς

Θα συρθείς. Θα θέλεις να σωθείς.
Το όνομά σου θα 'ναι πια για γέλια 
Και θα βλέπεις την καρδιά σου στα τσιγκέλια
Θα παρακαλάς μην τρελαθείς

11 Μαΐου 2009

Ποιείν

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος κριτικού και αναγνωστικού κοινού μοιάζει να αμφιβάλει για το μέλλον του βιβλίου με τη μορφή που έχει σήμερα, στον κόσμο των blogs γεννιέται ένας διαφορετικής υφής πολιτισμός: πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι και κριτικοί καταθέτουν τη δουλειά τους δημόσια, αδιαφορώντας για πωλήσεις, διαφημίσεις σε ένθετα εφημερίδων και προθήκες βιβλιοπωλείων. Κι ενώ η έντυπη λογοτεχνία συγκεντρώνει τον κόσμο της κατά κύριο λόγο σε τεύχη ασταθούς περιοδικότητας και περιορισμένης διάθεσης, η ελληνική μπλογκόσφαιρα διαθέτει απλά το Ποιείν.

«Η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «poiein.gr» είναι μια ιστοσελίδα για ποιήματα, ποιητές και ποίηση (ίσως…) από όλο τον κόσμο. Από τον Δεκέμβριο 2006 λειτουργεί ως διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό με καθημερινή ανανέωση το οποίο περιέχει 14 μόνιμες στήλες. Παραπέμπει σε επιλεγμένους συνδέσμους για την ποίηση και όχι μόνο (προσωπικά
blogs, διαδικτυακά περιοδικά, μουσικά sites κ.α). Ο ιδρυτής του Ποιείν, ψυχίατρος στο επάγγελμα, Σωτήρης Παστάκας, μάχιμος της ποίησης στην Ελλάδα εδώ και 27 συναπτά έτη, με έξι ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του, μεταφράσεις, δοκίμια και συμμετοχές σε συνέδρια ανά τον κόσμο, συνεργάζεται με τον φιλόλογο και δημοσιογράφο Σπύρο Αραβανή δημιουργώντας ένα blog, ισχυρό πυρήνα λόγου και τέχνης. Έναν πυρήνα που καταφέρνει και συγκεντρώνει αφενός ανθρώπους με έντονη παρουσία στον χώρο του βιβλίου και των τεχνών, αφετέρου όσους επέλεξαν την ανεξάρτητη οδό του διαδικτύου. Με τα σχόλια ανοικτά κι ευπρόσδεκτα σε κάθε δημοσίευση, επιτυγχάνεται ο δημόσιος διάλογος που στερείται εδώ και χρόνια η ελληνική πραγματικότητα της λογοτεχνίας: επιχειρήματα, απόψεις, παραπομπές και επικλήσεις σε καταξιωμένους ποιητές διαφόρων εποχών τρέχουν παράλληλα σε ένα τεραίν φτιαγμένο από την ίδια την τέχνη. Γνωστοί bloggers της ποίησης όπως ο Γιώργος Μίχος, ο Σωκράτης Ξένος, ο Θεοδόσης Βολκώφ και ο Γιάννης Κυριαζής, συμμετέχουν ως σχολιαστές, συζητούν, παρατηρούν, διαφωνούν και αναλύουν από την δική τους οπτική γωνία πρωτοεμφανιζόμενους, καθιερωμένους, νέες λογοτεχνικές κυκλοφορίες αλλά και αναλύσεις σε ήδη δημοφιλή και πολυδιαβασμένα έργα. Καθημερινά παρόν στα λογοτεχνικά δρώμενα, το Ποιείν, αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα βασικότερα εργαλεία ενημέρωσης στον χώρο της λογοτεχνίας. Ενίοτε αιχμηρό, διακριτικά επαναστατικό αλλά πάντοτε με σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και τις ανάγκες αυτής της ιδιόρρυθμης εποχής για την ποίηση και τη λογοτεχνία, ξέρει να στηρίζει ό,τι αξίζει, να προσπερνά τις μικρότητες των ανθρώπων και να τακτοποιεί τις αλαζονικές συμπεριφορές της διαδικτυακής ανωνυμίας εκεί που τους αρμόζουν.

Με όπλο τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, μακριά από εκδοτικούς οίκους και εταιρίες και με βασικά προτέρημα την καθημερινή του ανανέωση, το Ποιείν καταφέρνει και συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών σχολών, εποχών και χαρακτηριστικών, που πολλές φορές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Όπως σε κάθε blog, ανάλογα με την δομή που επιθυμεί ο συντάκτης, κάθε δημοσίευση τακτοποιείται σχετικά με την προέλευση ή το περιεχόμενό της σε συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς επίσης και ημερολογιακά. Έτσι, στις δεκατέσσερις μόνιμες στήλες του Ποιείν, συναντάμε ποιητές από όλο τον κόσμο, νέους- πρωτοεμφανιζόμενους, παρουσιάσεις βιβλίων, underground ποιητές, κείμενα για την αγορά του βιβλίου, μικρά δοκίμια ποιητικής, αναγνώσεις- κριτικές κ.α καθώς και την ιδιαίτερη στήλη με τίτλο «Spontaneous Anthology», στην οποία παρουσιάζεται μοντέρνα ελληνική και ξένη ποίηση, επιλεγμένη και σχολιασμένη από φίλους- αναγνώστες του Ποιείν κι όπου προτείνονται ποιήματα (όχι ονόματα), σε μια προσπάθεια απόσταξης των άξιων δημιουργιών, μακριά από τη δημοσιότητα και τον μύθο των ίδιων των δημιουργών τους.

Όλες αυτές οι κατηγορίες, μαζί με τις συμμετοχές των ίδιων των αναγνωστών και τη συνδρομή όσων ξεδιψάνε χρόνια απ’ την πηγή της λογοτεχνίας, συνθέτουν αρμονικά μια στιβαρή και ενημερωμένη επιθεώρηση τέχνης που, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ομότεχνα έντυπα που κυκλοφορούν, αλλά πολλές φορές είναι σε θέση να διδάξει. Η γνώση, η πολυφωνία, η ελευθερία του λόγου, η άμεση ανταπόκριση στα ερεθίσματα της καθημερινότητας και η προσφορά βήματος σε νέες φωνές με βάση την ουσία, είναι όσα χρειάζεται η εποχή μας για να μπορέσει να θρέψει τα παιδιά της και να παράξει έναν υγιή πολιτισμό.


*Πρώτη δημοσίευση
περιοδικό πολιτισμού Ως3,
Ιούνιος 2008
.

8 Μαΐου 2009

Γιάννης Παλαμίδας- Δωρητής Σώματος


Στίχοι: Γιάννης Παλαμίδας, Κώστας Μουστρούφης
Μουσική: Γιάννης Παλαμίδας
Οδός Πανός 2008

Για τον Γιάννη Παλαμίδα ήξερα ελάχιστα. Μονάχα το τυχερό αστέρι, τραγούδι του Κωνσταντίνου Βήτα, υπήρχε στο μυαλό μου, ίσως και λίγο από το Κοπερντί της Λένας Πλάτωνος (ένδοξη ελληνική ραδιοφωνία…). Η πρώτη ουσιαστικά επαφή με τον καλλιτέχνη ήρθε μέσα από τον δίσκο «Δωρητής Σώματος» κι αυτό θαρρώ πως είναι ίσως η μεγαλύτερη δικλείδα ασφαλείας για να βγάλει κανείς συμπεράσματα: να μην συνυπολογίσει τίποτα από το παρελθόν, να μην έχει ήδη δεθεί με προηγούμενα τραγούδια, να μην έχει βαφτίσει στιγμές ή ολόκληρες περιόδους στη μουσική τους. Έτσι λοιπόν ο δίσκος αυτός με βρήκε απροετοίμαστο, σε μια περίοδο που αναμέναμε κάποια ήδη αναγγελμένα, μικρά διαμαντάκια, εντελώς διαφορετικού ύφους. Κι έπιασε τόπο.

Δεκαέξι τραγούδια σώματος, ψυχής και πνεύματος, άλλα γραμμένα κατά το μακρινό παρελθόν, άλλα πιο πρόσφατα. Όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη, πρόκειται για ένα υλικό που συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλη του τη ζωή, μιας και το παλαιότερο τραγούδι κρατάει από το 1982 ενώ τα νεότερα γράφτηκαν το 2008. Μέσα από τους στίχους διακρίνεται η πλήρης ευαισθησία ενός ανθρώπου ο οποίος επιδίδεται σε συνεχείς ήττες και ψυχικά τέλματα που προσφέρουν απλόχερα οι σχέσεις των ανθρώπων: Στο δέντρο του πόνου πάντα αλύτρωτος καρπός, Μέσα από το μαύρο αίμα αναδύεται το παρελθόν, Βουβή κατολίσθηση σε κήπο από στάχτες, Πορίσματα και κρίσεις για υπαρξιακές κατολισθήσεις.  Ωστόσο ο ίδιος άνθρωπος- τηρώντας το αξίωμα που εκφράστηκε αρτιότατα δια πένας Άλκη Αλκαίου και λέει ότι αυτός που πόνεσε πολύ γίνεται βράχος για ν’ αντέχει- επιβιώνει, σκληραίνει και καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με την τραχύτητα που τους αξίζει: Όταν θα φύγεις για πάντα θα πω η ζωή δεν τελειώνει στα τριάντα, Αυτό το «τίποτα» που σέρνεται/ και το «καθόλου» που αιωρείται/ μην το φοβάστε/ καταναλώστε, Κάποιο ψέμα θα βρεις να μου πεις/ να μπορούσες το θάρρος μου να’ χες/ θα νικούσες στις δύσκολες μάχες.



Όσον αφορά τη μουσική, το συμπέρασμα που πετάει κεφάλι είναι ότι ο Γιάννης Παλαμίδας μπορεί μεν να «ανήκει» στην ηλεκτρονική μουσική αλλά ανήκει μόνο υπό την έννοια της ενορχήστρωσης, η οποία στην παρούσα δουλειά υπογράφεται από τον ίδιο και είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Απογυμνώνοντας τα τραγούδια από τις ηλεκτρονικές προσθήκες, τα μπιτς, τις παραμορφώσεις και ερμηνεύοντάς τα μονάχα με ένα πιάνο και μια φωνή, αντιλαμβάνεται κανείς πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπέροχες ακουστικές μπαλάντες που στέκουν περήφανες και αφού βγάλουμε την πρίζα. Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Βήτα στην παρουσίαση του δίσκου στον Ιανό, παράλληλα με την παρούσα έκδοση του υλικού, ο Παλαμίδας θα έπρεπε να το έχει ηχογραφήσει και μονάχα με ένα πιάνο. Θα συμφωνήσω απόλυτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπό την συγκεκριμένη ενορχηστρωτική μορφή ο δίσκος χάνει κάτι από την ουσία του. Όσοι βρεθήκατε στην παρουσίαση του δίσκου και θυμάστε τις ερμηνείες με ένα πιάνο και τη φωνή του Γιάννη Παλαμίδα, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Η φωνή του Παλαμίδα δεν έχει χάσει το ελάχιστο από την αίγλη του παρελθόντος, παρά την μακρά απουσία. Η ερμηνεία του είναι καθηλωτική, τόσο στα ήρεμα κομμάτια, όσο και στα πιο δυναμικά ενώ σε στιγμές ψυχεδελικής έξαρσης επιβεβαιώνει πως ο ίδιος ζει την πλοκή του τραγουδιού την ώρα που το ερμηνεύει. Κι αυτό έχει τεράστια βαρύτητα την εποχή που πολλοί πιάνουν ένα μικρόφωνο και τραγουδούν χωρίς να ερμηνεύουν. Εξάλλου ο Παλαμίδας προέρχεται από την κοψιά των ανθρώπων που θυσίασε την επιτυχία και την αναγνώριση από το ευρύ κοινό ακολουθώντας την πίστη του και την αγνότητά του μέσα από ένα τραγούδι που πήγαινε τον άνθρωπο ένα βήμα παρακάτω, ριζοσπαστικά και χωρίς αναστολές.

Μερικές από τις πολύ καλές στιγμές του δίσκου:

Το τίποτα που μετασχηματίστηκε
σε κάτι νέο, κάτι σπουδαίο
μην το φοβάστε, ανακυκλώστε (Καταναλώστε)

Άπτερες νίκες
νωθρά κι απρόθυμα
φυλάνε απόψε το κενοτάφιό μου
και λιγοστά πια κέρματα ζωής
πέφτουνε μέσα στη στέρνα των ευχών μου
ουράνια τόξα ασπρόμαυρα. (Άπτερες νίκες)

Ατενίζει το μέλλον με άλλα μάτια, βγαλμένα:
έτσι δεν έχει ούτε όνειρο ούτε απαιτήσεις.
Κατόπιν φοράμε όλοι μαύρα γυαλιά
Για να μην φαίνεται η βρωμοδουλειά
κι έτσι συνεχίζεται το γλυκό τραγούδι της ζωής (Γκόθικ)



Ακούμε το τραγούδι «Αλήθεια». 

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

4 Μαΐου 2009

«Η Ποίηση σήμερα» Συνέδριο στη μνήμη του Τάσου Λειβαδίτη



«Η Π Ο Ι Η Σ Η Σ Η Μ Ε Ρ Α»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΜΟΡΦΩΤΙΚΌ ΙΔΡΥΜΑ Ε.Σ.Η.Ε.Α.

ΑΘΗΝΑ, 8-9 ΜΑΪΟΥ 2009

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ»

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 20 - ΑΘΗΝΑ

 

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α


Παρασκευή, 8 Μαΐου

10:30' - Έναρξη

Προεδρείο: Βασίλης Βασιλικός, Γιώργος Δουατζής, Απόστολος Μπενάτσης,

 

Εναρκτήριες Ομιλίες
  • Γιατί Συνέδριο για την Ποίηση - Βασίλης Βασιλικός , συγγραφέας

  • Γιατί αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη - Απόστολος Μπενάτσης , επικ. καθηγητής Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Ιωάννίνων

  • Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών - Γιώργος Δουατζήςποιητής - δημοσιογράφος

Κήρυξη έναρξης Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (υπό επιβεβαίωση)

 

Χαιρετισμοί

  • Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

  • Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς

  • Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος

  • Υφυπουργός Τύπου Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

  • Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης

  • Πρόεδρος Μορφωτικού Ιδρύματος Ε.Σ.Η.Ε.Α. Πάνος Σόμπολος

 

11:15' - Εισαγωγική ενότητα: «Ο Λειβαδίτης όπως τον γνώρισα»

  • Γιώργος Δουατζής

  • Σόνια Ιλίνσκαγια, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής

  • Τίτος Πατρίκιος, ποιητής

  • Μανώλης Πρατικάκις, ποιητής

  • Συντονιστής: Απ. Μπενάτσης,

 

Απαγγελία ποίηματος από την Κική Δημουλά, ποιήτρια - ακαδημαϊκό

 

12:15' Προβολή εκπομπής «Τάσος Λειβαδίτης»

της Λίλας Κουρκουλάκου από την σειρά της ΕΡΤ «Οι ποιητές μας»

 

12:45' Τέλος πρωϊνής συνεδρίας - Δεξίωση

* * * * * *

14:00' - Ενότητα 1: Ποίηση και Φιλοσοφία

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιώργο Χρονά

  • Ευάγγελος Αθανασόπουλος, καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

  • Δημήτρης Γουνελάς , αναπλ. καθηγητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

  • Μάριος Μπέγζος, καθηγητής Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Στέφανος Ροζάνης, δοκιμιογράφος - διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονιστής: Γιώργος Δουατζής

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιάννη Κοντό

 

15:15' Ενότητα 2: Ποίηση και Ιστορία

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Θανάση Νιάρχο

  • Ελένη Κονδύλη, επικ. καθηγ. Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

  • Ελένη Κουρμαντζή, καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Βίκυ Πάτσιου, καθηγ. Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Αθηνών,

Συντονιστής: Θανάσης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος,

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

 

* * * Διάλειμμα * * *

 

17:00' Ενότητα 3: Ποίηση και Μουσική

Απαγγελία ποιήματος από τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

  • Γεράσιμος Ανδρέου, σνθέτης

  • Θεόδωρος Γκόνης, ποιητής - σκηνοθέτης

  • Οδυσσέας Ιωάννου, στιχουργός

  • Αικατερίνη Καραμεσίνη, συνθέτης

  • Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης (υπό επιβεβαίωση)

Συντονιστής: Παντελής Μπουκάλας

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Σπύρο Κατσίμη,

 

18:15' Η φωνή του Τ. Λειβαδίτη - «Το ερωτικό»

 

18:20' - Ενότητα 4: Οι νέοι και η Ποίηση

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη

  • Νικόλαος Ευαντινός, φιλόλογος - ποιητής

  • Δήμητρα Παπαϊωάννου, μεταπτυχιακό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Αριστέα Παπαλεξάνδρου, φιλόλογος - ποιήτρια

  • Λαμπίνα Μπενάτση, ιστορικός Τέχνης

Συντονιστής: Γιώργος Λεονάρδος, συγγραφέας - δημοσιογράφος

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Μιχάλη Γκανά

Πέρας Α' ημέρας

* * * * * *

Σάββατο, 9 Μαΐου

10:00' - Ενότητα 5: Ποίηση, Επιστήμη, Τεχνολογία

  • Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης, αστροφυσικός, καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Ζέτα Ασίκογλου, Δ/ντρια Διεθνούς Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  • Ερατοσθένης Καψωμένος, ομοτ. καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Απόστολος Μπενάτσης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συντονιστής: Γιώργος Μωραϊτίνης, δημοσιογράφος

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιώργο Πήττα

 

11:15' - Ενότητα 6: Ποίηση και άλλες Τέχνες

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιάννη Δάλλα

  • Δημήτρης Αβδελιώδης, σκηνοθέτης

  • Kώστας Γεωργουσόπουλος, φιλόλογος, κριτικός θεάτρου,

  • Αλεξανδρος Λαγόπουλος, ομοτ. καθηγ. Α.Π.Θ., αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών

  • Μαρία Μαραγκού, τεχνοκριτικός

ΣυντονιστήςΔημήτρης Γκιώνης, δημοσιογράφος,

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

 

* * * Διάλειμμα * * *

 

13:00' Ενότητα 7. Η Ποίηση στα ΜΜΕ

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό

  • Τάσος Γουδέλης, «Δέντρο»

  • Στ. Ζουμπουλάκης, «Νέα Εστία»

  • Παντελής Μπουκάλας, «Η Καθημερινή»

  • Αντώνης Φωστιέρης, «Λέξη»

  • Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Ελευθεροτυπία»

Συντονιστής: Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή

 

14:15' - Ενότητα 8: Ποίηση και Ηλεκτρονικά ΜΜΕ

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο

  • Ιωσήφ Βεντούρας, Poeticanet

  • Βασίλης Ρούβαλης, δημοσιογράφος - Poema

  • Ρίτα Μασούρα, δημοσιογράφος - bloger

  • Γιάννης Παππάς, φιλόλογος - «Διαπολιτισμός»

  • Σωτήρης Παστάκας - «Ποιείν»

Συντονιστής: Κώστας Μπετινάκης, δημοσιογράφος

Συζήτηση - Παρεμβάσεις

Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα


Πέρας Συνεδρίου

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!