Translate

19 Ιουνίου 2009

Ρόζα


Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Η αγάπη μου για το τραγούδι ξεκίνησε αργά. Με μηδενική αρχική ταχύτητα, δίχως καταβολές, χωρίς ερεθίσματα. Το 1996 λοιπόν, όπου και βγήκε αυτός ο εμβληματικός δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο, δεν καταλάβαινα τι άκουγα. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, γενικώς. Όμως η περίπτωση αυτή ήταν μάλλον η αγαπημένη μου. Έκανα τη Ρόζα παραγγελιά σε όποιο σπίτι έβλεπα μπουζούκι ή πιάνο και οι άνθρωποι με κοιτούσαν απορημένοι· δίκιο είχαν, τι δουλειά είχα εγώ με αυτά; Δεν μου το έπαιξε τελικά κανείς. Έπειτα βγήκε το βίντεο κλιπ και όλα έγιναν πιο εύκολα. Ακούγοντάς το φυσικά δεν έπιανα ούτε στο ελάχιστο την ουσία, δεν καταλάβαινα ούτε ένα στίχο. Έπιανα παλμό και τραγουδούσα μαζί. Φάλτσα μεν, αλλά... Εκεί λοιπόν έπαιξε μονότερμα η μουσική, σε έναν ανόθευτο οργανισμό. Μετά χαλάσαμε.

Κάποια χρόνια αργότερα, έπιασα και έγραψα με μολύβι τους στίχους από περιέργεια. «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται σιωπή» κι εγώ που καταλάβαινα καλά τι ήθελαν να πουν οι αριθμοί και τα κομπιούτερς άρχισα να καταλαβαίνω και το τραγούδι. Ένα τραγούδι αληθινής συγκυρίας (για να δανειστώ και τον ορισμό του Θάνου Μικρούτσικου) ένα από τα πολλά που έχει γράψει ο ίδιος παρέα με τον Αλκαίο, τον Ελευθερίου και τον Τριπολίτη. Τραγούδια που όταν τα ακούσουν οι απόγονοί μας μετά από πενήντα χρόνια θα καταλάβουν ακριβώς τις συνθήκες στις οποίες καταφέραμε κι επιβιώσαμε εμείς. Η Ρόζα είναι μέσα σε αυτά.

Χθες το βράδυ στο θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα οι τεράστιοι βράχοι σειστήκαν από την ερμηνεία και τη φωνή του Μητροπάνου αλλά και τα χειροκροτήματα του κόσμου. Και από τη ζεμπεκιά που ο Μητροπάνος πάντοτε χορεύει λίγο πριν την εκπνοή. Καλή επιστροφή στις καλοκαιρινές συναυλίες να ευχηθούμε κι εμείς και καλή αντάμωση. Με τη Ρόζα πάντα στην κορυφή.

7 σχόλια:

Μόχα είπε...

Πολύ μεγάλη βραδιά ήταν η ψεσινή! Έρχονται κι άλλες αυτό το καλοκαίρι..

anepidoti είπε...

καλά ακούσματα, καλοκαιρινά πλέον!
με ξενίζει η γνωριμία σου και το πόσο άργησε...με το ελληνικό τραγούδι...
κάλλιο αργά παρά ποτέ...
:-)

ρίτσα είπε...

πολλά όμορφα

μου άρεσκε και εμένα πολύ το τραγούδι

Stepas είπε...

Πάρα πολύ ωραίο κείμενο για ένα πραγματικά εμβληματικό τραγούδι!

Δυστυχώς Βράχων δεν ανέβηκα, αν και πολύ θα το ήθελα. Έτσουζε λίγο το εισιτήριο. Φαντάζομαι πάντως πόσο υπέροχα θα ήταν να ξανακουστεί η φωνή του Μητροπάνου σε ανοιχτό θέατρο μετά από μερικά χρόνια απουσίας. Να του ευχηθώ κι εγώ καλή επιστροφή και καλή συνέχεια!

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Στέπας, το εισιτήριο έτσουξε πολύ. Δεν είναι καθόλου λίγα τα 28 ευρώ για την τσέπη και είμαι της φιλοσοφίας ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός από το ευρύ κοινό.

Αν και τα περί επιστροφής από την αρρώστια με συγκινούν ελάχιστα όταν μπαίνουν μπροστά, μπορώ να πω ότι η συναυλία άξιζε και με το παραπάνω. Κι αυτό δεν φάνηκε από το γεγονός ότι δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά από το γεγονός ότι ο Μητροπάνος (και οι λοιποί) έδωσε ρέστα.

CronoS είπε...

πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά και στους ''λοιπούς'' τραγουδιστές(Γιώτγος Καραδήμος, Ελεονώρα Ζουγανέλη,Ασπασία Θεοφίλου) καθώς ήταν άριστοι και συνόδευαν φυσικά τη φωνή του Μητροπάνου... ήταν απλά τέλειοι!

αλέξης λ. είπε...

το τραγούδι αυτό το έχω συνδέσει με τη θητεία μου... μάρτιος του '97στην τρίπολη -αεροπορία- και στο ημερολόγιο εκείνων των πρώτων ημερών στο στρατόπεδο οι στίχοι του αλκαίου... για την ανάγκη της θητείας -εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- που γίνεται, άραγε, ιστορία..;
χάρηκα που το ξαναβρήκα μπροστά μου στην ανάρτησή σου, όσο κι αν από καιρού εις καιρόν το τραγούδι σκάει μύτη...

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!