Translate

4 Νοεμβρίου 2009

Γιάννης Σκαρίμπας- Ουλαλούμ





Ποίηση Γιάννης Σκαρίμπας.

Μουσική Νικόλας Άσιμος.

Εδώ από τον Διονύση Τσακνή και από τον δίσκο
"Τι γυρεύεις στον ύπνο μου πατέρα".

Αυτά.

6 σχόλια:

logia είπε...

αυτό το τραγούδι το αγαπώ ιδιαίτερα, έχω παίξει άλλωστε και βιολί στην τελευταία κασέτα που έκανε ο Ασιμος με τη Λεονάρδου και μετά κυκλοφόρησε σε cd
η ερμηνεία του Τσακνή πανέμορφη, όμως εγώ ξεχωρίζω απ' αυτόν το δίσκο το 1ο κομμάτι με τον εκπληκτικό στίχο
"σ΄ενα λιβάδι άσπρα άλογα
τη χάιτη τους τινάζουν,
κοίτα και πες μου
αν έχεις δει ποτές σου
κάτι ομορφότερο απ΄αυτό
σ΄ένα ρεφραίν των τραγουδιών μου
θα τα κλείσω κι ας καλπάζουν,
πριν κάποιοι τα προλάβουνε
γιατί σκοτώνουν τ΄αλογα, μωρό μου, όταν γεράσουν"

ωραία αφιέρωση!!!

τ2φ είπε...

απλα ιεροσυλία ένας γελοίος σαν τον τσακνή να βάζει στο στόμα του σκαρίμπα και ασιμο

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

γιατί;

Фе́ммe скатале είπε...

Μου αρέσει που αναρωτιέστε αγαπητέ μου. Τί γιατί;;; Ακόμη κι αν αγνοήσουμε τί είναι ο τσακνής, τί εκτέλεση είναι αυτή;;;;;;
Τόση ελλειψη αισθητικής;;;
(το ίδιο ισχυει και για τον βασίλη Παπακωνσταντίνου, μη νομίζετε πως έχω κανένα πρόβλημα μόνο με τον κύριο Τσακνή)

είμαι σίγουρη πως όταν έγραφε το ποίημα, ο Άσιμος την ίδια στιγμή έγραφε αυτή τη μουσική....Τουλάχιστον ο Παπακωνσταντίνου κράτησε τη μελωδία.
Ο Τσακνής βεβαιως βεβαιως φρόντισε να την αλλάξει βάζοντας μια απο αυτές τις εκατομμύρια αδιαφορες μελωδίες του, τραγουδώντας με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο λες και βιάζεται για να προλάβει την επανάσταση.. Αθλιοτις...

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

Μάλιστα. Εμένα μου αρέσει. Γούστα είναι δεν ζητώ κάτι παραπάνω.

Σίγουρα όμως δεν τα λέτε αυτά υπό την επήρεια του μύθου;

logia είπε...

Λοιπόν διαβάζω τα σχόλια των φίλων παραπάνω και θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα πράγματα για το συγκεκριμένο τραγούδι, μιας και έχω παίξει στην πρωτότυπη εκτέλεση.

Το τραγούδι ήταν γραμμένο αρκετά παλιότερα από τον Νικόλα και στις ζωντανές εκτελέσεις ο κάθε μουσικός της μπάντας έβαζε τα δικά του θέματα. Όταν αποφάσισε να το βάλει στην τελευταία του δουλειά, πριν μας "αφήσει", με φώναξε στο στούντιο και μου τραγούδησε τη μουσική, που στην προκειμένη περίπτωση ήθελε να παίξει το βιολί. Αυτό έγινε σε όλα τα κομμάτια γιατί προφανώς "άκουγε" μέσα του τις μελωδίες.
Σαν να ήταν προφήτης, στο οπισθόφυλλο της κασέτας έγραψε:

"...επιπλέον η πρόθεσή μου ήταν να παιχτούν τα κομμάτια λιτά, όπως θα τα λέγαμε σε μια παρέα... πάντως αυτό που βγήκε και σαν αποτέλεσμα μετράει και αυτή η κασέτα μπορεί να σταθεί αφετηρία στο να κυκλοφορήσει η δουλειά μου και να βγει στον αέρα όπως ακριβώς είναι και όχι να αντιμετωπίζω συνεχώς χιλιάδες γύρωθεν πιέσεις -άλλαξε τούτο, κόψε κείνο κλπ- πιέσεις που στοχεύουν στο να καταστρέφουν και όχι να βελτιώνουν"

Οταν ο Νικόλας "έφυγε" Ό εξαιρετικός μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος, που επίσης είχε παίξει στην κασέτα, προφανώς με πίεση της εταιρίας ενορχήστρωσε από την αρχή τα κομμάτια προσθέτοντας επιπλέον πνευστά και σύνθια και έτσι κυκλοφόρησε ο δίσκος "στο φανάρι του Διογένη"!
Όμως για μένα, ήταν πια ιεροσυλία και είχε ξεφύγει από την επιθυμία του δημιουργού. Μάλιστα τότε είχα στείλει και επιστολή στις εφημερίδες με το παραπάνω απόσπασμα-"διαθήκη" του Άσιμου και είχε γίνει και κάποιος σχετικός ντόρος...
Μετά τα τραγούδησε και ο Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες.

Ναι, λοιπόν, αυτό που ακούμε από τον Τσακνή απέχει πολύυυυ από το τραγούδι του Άσιμου, όμως δεν παύει να είναι μια ωραία ερμηνεία.
Όπως και αρκετές διασκευές κομματιών μπορεί να είναι όμορφες ή να έχουν ωραίες ερμηνείες, κάτι διαφορετικό από τις πρώτες εκτελέσεις.
Είναι όμως "άλλο" κομμάτι και αυτό είναι ενα άλλο θέμα.
Ακόμη όμως και στο cd που πρόσφατα κυκλοφόρησε από ζωντανές εμφανίσεις του Νικόλα, αν ακούσει κανείς το "Ουλαλούμ" θα το βρει τελείως διαφορετικό από αυτό της κασέτας, που κατά την άποψή μου τελικά ειναι το πρωτότυπο, μιας και ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ το ήθελε ο Νικόλας.
Αυτά προς ενημέρωση, ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο.

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!