Translate

14 Σεπτεμβρίου 2010

Σοφία Κολοτούρου- Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;





Κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας

Σκίτσα: Σπύρος Δερβενιώτης

Εκδόσεις ΚΨΜ

Σημείωση: Τη Σοφία Κολοτούρου τη γνώρισα μέσα από το Ποιείν. Διάβαζα με θαυμασμό κι ενδιαφέρον δημοσιευμένα ποιήματά της, παρακολουθούσα τα σχόλια που άφηνε σχεδόν καθημερινά σε ποιήματα άλλων. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για μια γυναίκα που ζει μέσα από τις λέξεις και μάλιστα πολλές φορές μέσα από λέξεις μουσικές: οι στίχοι της, οι φράσεις της αναδύουν μια μουσικότητα, προσφέρουν στον αναγνώστη ήχους που πιθανότατα η ίδια δεν έχει ακούσει αλλά μια χαρά μπορεί να σου μεταφέρει τη μαγεία και την ουσία τους. Και βάζω στοίχημα ότι θα δυσκολευτείς να παραδεχθείς στον εαυτό σου ότι δεν είχες φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο, παρόλο που διατείνεσαι ότι ακούς μια χαρά. Δεν είναι το γεγονός ότι είναι κωφή (αλλά όχι άλαλη, μια χαρά μιλάει και συνεννοείται με όλο τον κόσμο). Είναι το γεγονός ότι έχει ψυχή κι αυτό με κάνει να πιστεύω ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν (πιθανότατα με μιαν άλλη μορφή) ακόμα και αν δεν ήταν κωφή. Αρχικά -απ' ό,τι θυμάμαι- δεν είχε μπλογκ. Κάποια στιγμή, το ποιείν πάλι, φιλοξένησε κάτι εντυπωσιακό: ένα τραγούδι της Σοφίας. Επρόκειτο για στίχους τους οποίους είχε περιλάβει ο Μιχάλης Μυτακίδης (BD Foxmoore) των Active Member και είχε ραπάρει ευγενικά πάνω τους, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό low bap τραγούδι το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ΕΔΩ. Κάποια στιγμή η Σοφία απέκτησε στέγη, αλλά όχι ποιητική, όπως θα περίμενε κανείς. Έφτιαξε το Κουφός είσαι ρε, δεν ακούς; με υποσημείωση "όσα θέλατε να μάθετε για την κώφωση από...πρώτο αυτί". Από εκεί, προέκυψαν και τα κείμενα που θα περιληφθούν στο βιβλίο, μορφοποιημένα αυτή τη φορά σε comics υπό τη σκιτσογραφική επιμέλεια του Σπύρου Δερβενιώτη. Αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του βιβλίου. Μείνετε συντονισμένοι. 

Περιέχει ιστορίες από την σιωπηλή καθημερινότητα της Σοφίας (λόγω κώφωσης). Καλογραμμένο με έξυπνο χιούμορ και  ευαισθησία αποτελεί επί της ουσίας έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους στις συναναστροφές μας με κωφούς συνανθρώπους μας. Ένας χρήσιμος οδηγός ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και πολιτισμού που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα, τα φοβικά σύνδρομα, τον κοινωνικό ρατσισμό προς κάθε τι το "διαφορετικό". Οκτώ ιστορίες του βιβλίου  είναι υπό μορφή comics σχεδιασμένο από τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη σε ένα ένθετο 16σελιδο, όμορφα ενσωματωμένο στην ροή και αισθητική του βιβλίου. Μήτρα του βιβλίου αυτού υπήρξε το blog  που διατηρεί επί χρόνια η Σοφία στο διαδίκτυο...

Το νέο βιβλίο της Σοφίας είναι μια εξαιρετική και προσεγμένη δουλειά των εκδόσεων ΚΨΜ και αποτελεί ένα όμορφο, ποιοτικό  και ουσιαστικό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, στους φίλους μας...και γιατί όχι και στα παιδιά μας!

Προσοχή: Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε κεντρικό βιβλιοπωλειο των Αθηνών μέσα στο Φθινόπωρο (θα ενημερωθείτε με πρόσκληση). Θα υπάρξουν και άλλες παρουσιάσεις περιφερειακά στην Αθήνα (Παγκράτι, Πετρούπολη) και φυσικά στην επαρχία π.χ. Πάτρα, Θεσσαλονίκη,....(και αλλού αλλά δεν σας λέμε ακόμα)

* επειδή ίσως υπάρξει πρόβλημα στην διακίνηση σε όλα τα σημεία πώλησης ανα την Ελλάδα, καλό είναι να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο που αγοράζετε τα βιβλία σας(ή σε κάποιο κεντρικό της πόλης σας) και αν δεν συνεργάζεται με τον χονδρέμπορα, την αποθήκη ή τον εκδοτικό οίκο, μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα των εκδόσεων ΚΨΜ  210 - 38 39 714, 210-38 39 711, 210-38 13 838.

** Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο site της Σοφίας www. sofiakolotourou.gr, στο blog http://kofosi.blogspot.com και στο facebook. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά!

Σοφία

Termite είπε...

Με ενδιαφέρει πολύ το συγκεκριμένο Χρήστο. Σε παρακαλώ κράτησε με ενήμερο για την διαθεσιμότητά του.

Χρήστος Α. Μιχαήλ είπε...

@Σοφία, χαρά μου.

@Τερμίτη, μείνε συντονισμένος. Θα ενημερώσουμε και για την παρουσίαση όταν έρθει η ώρα, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.

ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ είπε...

Σας περιμένω στον Ιανό την Παρασκευή 5 Νοέμβρη, ώρα 6 το απόγευμα, δείτε και μπλογκ μου: http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/1452

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!