Οι Usurum δημιουργήθηκαν το Μάιο του 2008 από μαθητές του μουσικού σχολείου Αλίμου. Είχαν στη σύνθεση τους εκτός απο κλασσικά όργανα μπάντας κ άλλα όπως κανονάκι, τσέλο, φλάουτο, φαγκότο. Από τότε μέχρι και τα τέλη του 2010 άλλαζαν συνέχεια τα μέλη ώσπου κατέληξαν σε μια μόνιμη 5μελή μπάντα (πιάνο, κιθάρα, νέι, φαγκότο, ντραμς - κρουστά).
Ηχογράφησαν ένα demo το οποίο τους έφερε σε επαφή με τον παραγωγό Γιώργο Μητρόπουλο και στα τέλη του 2011 άρχισαν να ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο σε παραγωγή της yafka recordsστο στούντιο "συν ενα".
Η σύνθεση της μπάντας συμπληρώνεται από ένα μπασίστα (για τις ανάγκες της ηχογράφησης έπαιξε ο Δημήτρης Τσεκούρας, ενώ πλέον μαζί τους στα live είναι ο Κώστας Πατσιώτης) και από τον ηχολήπτη Γιάννη Ταβουλάρη. Εχουν εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές όπως Αυλαία, Πυρήνας, Μπαράκι του Βασίλη κ.α.
Τα περισσότερα μέλη παράλληλα με το συγκρότημα συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μουσικά πανεπιστήμια της χώρας.
Οι Usurum ακούνε Έλληνες καλλιτέχνες όπως Μ. Χατζιδάκι, Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Γιάννη Αγγελάκα, παραδοσιακά αλλά και ξένα όπως Radiohead, Τool και κλασσική μουσική.
Πόσο κοντά είναι η μουσική σας στην κυριολεξία του ονόματός σας; (γιουσουρούμ, παζάρι κλπ).
Πόσο κοντά είναι η μουσική σας στην κυριολεξία του ονόματός σας; (γιουσουρούμ, παζάρι κλπ).
Αρχικά το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε από το τραγούδι του Νικόλα Άσιμου «Γιουσουρούμ». Η λέξη αυτή ηχούσε πολύ καλά στα αυτιά μας και όταν το ψάξαμε και ανακαλύψαμε ότι σημαίνει παζάρι σκεφτήκαμε ότι κόλλαγε ταμάμ. Ως έννοια και ως εικόνα το παζάρι μας αρέσει και μας εκφράζει πολύ καθώς από τότε που ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική σαν γκρουπ χαρακτηριστικό μας ήταν ο συνδυασμός των διαφορετικών οργάνων, ακουσμάτων και απόψεων μεταξύ των μελών. Έτσι η προσπάθεια σύμπραξης όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα πάρε-δώσε που συναντάμε και σε ένα παζάρι.
Πόσο βοηθούν οι μουσικές σπουδές την καλλιτεχνική υπόσταση ενός γκρουπ στην Ελλάδα;
Πόσο βοηθούν οι μουσικές σπουδές την καλλιτεχνική υπόσταση ενός γκρουπ στην Ελλάδα;
Σίγουρα είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες οι μουσικές σπουδές για την υπόσταση ενός γκρουπ. Βοηθάνε στην εξέλιξη της μπάντας γιατί ανοίγουν επιπλέον ορίζοντες και δίνουν τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη, μέσω της γνώσης, να οδηγήσει τη μουσική του εκεί που θέλει. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι μουσικές σπουδές εξασφαλίζουν και το επιθυμητό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά παραδείγματα σπουδαίων τραγουδοποιών ( Άσιμος, Σαββόπουλος, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.α.) που χωρίς το απαραίτητο «θεωρητικό υπόβαθρο» έχουν καταφέρει να γράψουν μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική σελίδα στο χώρο της ελληνικής μουσικής.
Η Yafka είναι μια εταιρία που δεν λειτουργεί όπως οι άλλες εταιρίες. Μιλήστε μας για τη συνεργασίας σας μαζί της καθώς και με τον Γιώργο Μητρόπουλο.
Η Yafka είναι μια εταιρία που δεν λειτουργεί όπως οι άλλες εταιρίες. Μιλήστε μας για τη συνεργασίας σας μαζί της καθώς και με τον Γιώργο Μητρόπουλο.
Η Yafka όντως είναι μια πολύ διαφορετική εταιρεία καθώς έχει ψηφιακή υπόσταση (κινείται ως επί το πλείστον μέσα από το διαδίκτυο) και οι δουλειές που αναλαμβάνει είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες σε ότι αφορά το υφολογικό πλαίσιο. Τώρα η όλη ιστορία με τη Yafka και το Γιώργο Μητρόπουλο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου όταν ο Γιώργος άκουσε το demo που του είχαμε στείλει. Τότε επικοινώνησε μαζί μας και αφού συζητήσαμε και είδαμε οτι ταιριάζει ο τρόπος σκέψης μας και η αισθητική μας πάνω στη μουσική, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε. Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για μας ότι η Yafka έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικονομική στήριξη του δίσκου. Είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας να βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι που χωρίς κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος στηρίζουν νέους καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν πέρα από τη γνωριμία μας με το Γιώργο και τα άτομα που περιβάλλουν τη Yafka έχουμε έναν ακόμη λόγο να αισθανόμαστε τυχεροί.
Που συναντάται στις μουσικές σας ο Γιάννης Αγγελάκας με την κλασική μουσική; Ας πούμε με τον Μότσαρτ.
Τα διαφορετικά μουσικά ρεύματα που μπορεί κανείς να συναντήσει στη μουσική μας οφείλονται, όπως προαναφέραμε, στο γεγονός ότι η μπάντα αποτελείται από άτομα με πολύ διαφορετικά ακούσματα. Σίγουρα υπάρχουν κοινές αναφορές στη μουσική (αλλιώς δε θα ήμασταν και γκρουπ) όπως στο Χατζιδάκι, τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Αγγελάκα κ.α. Συνολικά οι μουσικές μας προτιμήσεις μπορεί να ξεκινάνε από το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό, να περνάνε από την ξένη και ελληνική ροκ και να καταλήγουν ακόμα και στην κλασσική. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς ακούει και Αγγελάκα και Μότσαρτ. Επειδή εστίασες στην κλασσική και πάλι διαφέρουν τα μουσικά μας γούστα αφού κάποιος ξεχωρίζει τον Μπετόβεν, άλλος τον Στραβίνσκυ και άλλος τον Ξενάκη. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ότι είμαστε ένας αχταρμάς. Βέβαια κοινός γνώμονας όλων είναι το αποτέλεσμα της μίξης να μας ικανοποιεί χωρίς να είναι «κιτς» και να προκαλεί επιτηδευμένα.
Μιλήστε μας για τον δίσκο που ετοιμάζετε όσον αφορά το υλικό.
Μιλήστε μας για τον δίσκο που ετοιμάζετε όσον αφορά το υλικό.
Ο δίσκος που πρόκειται να κυκλοφορήσει εμπεριέχει 12 κομμάτια και θα ονομάζεται «Τα Παράθυρα». Οι μουσικές συνθέσεις είναι κατά κύριο λόγο του Σταύρου Ρουμελιώτη, στίχους γράφουν ο Κοσμάς Λαμπίδης και ο Σταύρος. Επίσης έχουν μελοποιηθεί ποιήματα του Καβάφη, του Ελύτη και του Ομάρ Καγιάμ. Η ενορχήστρωση τώρα έχει γίνει συνολικά από τους Γιουσουρούμ. Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να σταθούμε σ αυτόν τον τομέα επειδή η κάθε σύνθεση περνάει από χίλια κύματα. Όταν λοιπόν ο Σταύρος φέρνει ένα καινούριο κομμάτι, καθόμαστε πρώτα και συζητάμε σχετικά με την ενορχήστρωση του και έπειτα, αφού περάσει από πολλές δοκιμές καταλήγουμε σε ένα αποτέλεσμα στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Συνήθως το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πολύ διαφορετικό από την αρχική ιδέα αφού ο καθένας βάζει τα δικά του στοιχεία και τις δικές του μελωδίες αποτελώντας ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για όλους. Τέλος να αναφέρουμε ότι στο δίσκο υπάρχει και ένα κομμάτι των Γιουσουρούμ σε ποίηση Καβάφη το οποίο διασκεύασαν και εκτέλεσαν οι Βαβέλ, μπάντα με την οποία ξεκινήσαμε παράλληλα και πέρα από τη μουσική μας συνδέει και μια στενή φιλία.
Σχέδια για live εμφανίσεις;
Σχέδια για live εμφανίσεις;
Αυτόν τον καιρό είμαστε στο ψάξιμο για φεστιβάλ χωρίς όμως να έχουμε οριστικοποιήσει κάτι. Όλες οι προτάσεις δεκτές! Πλάκα κάνουμε εννοείται. Σοβαρά τώρα πλέον το καλοκαίρι δεν είναι και η πιο εύφορη εποχή για νέους μουσικούς και σχήματα καθώς τα φεστιβάλ και οι δήμοι αναζητούν κυρίως καταξιωμένους καλλιτέχνες για να ανταπεξέλθουν στην αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης. Από χειμώνα θα κάνουμε κάποιες μαζεμένες εμφανίσεις σε κάποια μουσική σκηνή της πόλης ελπίζοντας να παρουσιάσουμε ταυτόχρονα και το δίσκο μας.
Κοσμάς Λαμπίδης: Νέι, Φωνή
Σταύρος Ρουμελιώτης: Κιθάρες
Γιώργος Σταυρίδης: Ντραμς, κρουστά
Λάμπρος Λαπίνας: Φαγκότο και άλλα πνευστά
Σοφία Γιαννίτσιου: Πιάνο, φωνή
*Πρώτη δημοσίευση *www.e-tetradio.gr
2 σχόλια:
είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι βγαίνουν τόσα νέα ποιοτικά σχήματα
αλλά είναι τόσο δυσάρεστο, που η εποχή είναι κακή...
ΥΓ; έλαβα τους χαιρετισμους,
κρίμα που δεν ήμουν εκεί.
καμάρωσα πάντως το αποτέλεσμα!!!!
μπράβο και σε σένα και στη φωτογράφο
Να τη χαίρεσαι... :)
Είναι γνήσιο ταλέντο και φαίνεται σπουδαίο παιδί και το ζει.
(κι εγώ με τη σχολή μου άργησα να ξεμπερδέψω αλλά μάλλον χαλάλι, οπότε επειδή γνωρίζω από καημό της μάνας, σπεύδω να τοποθετηθώ)
Την επόμενη θα χαρώ να σε γνωρίσω.
Δημοσίευση σχολίου