Translate

21 Σεπτεμβρίου 2010

Δάρνακες






Οι Δάρνακες δημιουργήθηκαν το 2002 στη Θεσσαλονίκη, όταν κάτι περίεργοι και εντελώς ετερόκλητοι τύποι κλήθηκαν να παίξουν σε ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από δυο, επίσης παράξενα αδέρφια, τα οποία συνήθιζαν να παίζουν παραδοσιακή μουσική. Ζητούσαν δε, μερικούς μουσικούς για να παίξουν τις συνθέσεις τους και να διασκευάσουν  μερικά από τα παραδοσιακά τραγούδια που αγαπούσαν. Από τότε, πολλά πράγματα άλλαξαν, προστέθηκαν μέλη, άλλα αντικαταστάθηκαν και η μουσική τους πέρασε από χιλιάδες ειδών φίλτρα και επιρροές. Το 2005, ο πρώτος τους δίσκος, “Virgo”, ως αρχικός κρίκος μιας ονομαστικής ζωδιακής αλληλουχίας εκδόθηκε από την Ano Kato Records.  Το 2006 ήταν σημαντική χρονιά για την πορεία του συγκροτήματος μια και η Balkan music εισήλθε δυναμικά και δημιουργικά στις playlists των συναυλιών τους, επηρέασε τις δημιουργίες τους και άλλαξε δραματικά το γενικό ύφος της μπάντας. Πήρε μια αρκετά διαφορετική κατεύθυνση, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα βασικά συστατικά τους. Η μίξη της Βαλκανικής μουσικής με εντελώς διαφορετικά στυλ και με τις προσωπικές επιρροές των μελών της μπάντας διαμόρφωσε το ύφος των Δαρνάκων που θα μπορούσε καθ’ υπερβολή να χαρακτηριστεί ως Balkan Gypsy Post με στοιχεία Punk ska, prog και indy rock και Ethno. Τα live τους αποτελούνται κυρίως από δικές τους συνθέσεις πλαισιωμένες από διασκευές τραγουδιών από όλο τον κόσμο. Ερμηνεύουν στα Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Σέρβικα και Ρώσικα.
Το 2007 ηχογραφήθηκε το single CD τους με όνομα “Darnakes” που είχε ως κύριο σκοπό να αναδείξει αυτή τη στροφή του συγκροτήματος. Από τα τέλη του 2008 ξεκίνησε η ετοιμασία του επερχόμενο δίσκου “Libra, το προξενιό της Αντιγόνης” ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Μάϊο του 2010. Οι Δάρνακες έχουν εμφανιστεί σε πολλά από τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Άρδας River Party, Gaia Festival, Earth Festival (Γιορτές της Γης), GreenDay Festival, Antiwar Festival, KNE Festival, Antiracist Festival κ.ά.), στο εξωτερικό (OST Club, Vienna, Exit Festival, Ljubljana) και σε live clubs στην Ελλάδα (Principal Club Theatre, Υδρόγειος, Gaia Live stage, Orient, Malt n Jazz, Gagarin 205, Αλάβαστρον, Θυμωμένο Πορτρέτο κ.α.). Έχουν βρεθεί να ανοίγουν συναυλίες πολλών σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Goran Bregovic, οι 17Hippies, οι KAL, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Κρίστι Στασινοπούλου, η Σαββίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλοι.


Τι σημαίνει το όνομά σας και πώς προέκυψε;
Το όνομα επιλέχθηκε με βάση τον τρόπο που επέλεγαν πολύ συχνά όνομα οι παλιές δημοτικές κομπανίες. Με το όνομά τους δήλωναν τον τόπο καταγωγής τους και κατά συνέπεια φανέρωναν το μουσικό τους στίγμα. Το “Δάρνακες” προέρχεται από Σέρρες (από μια φυλή των Σερρών με πλούσια παράδοση στο χορό και στο τραγούδι).

Ποια είναι ακριβώς τα μέλη του συγκροτήματός σας; 
Το ονόματά μας δεν έχουν σημασία – για αυτό θα μου επιτρέψεις να αγνοήσω την ερώτηση!

Περιγράψτε μας λίγο τις συνιστώσες της παρέας σας, δεδομένου ότι πρόκειται για αντίθετα κατευθυνόμενες δυνάμεις. 
 Η διαφορετικότητα μας έχει δημιουργήσει πολλές φορές συγκρούσεις μέσα στους κόλπους της ομάδας, αλλά ποτέ ανία. Γενικά είναι μια κατάσταση που μας κάνει να λειτουργούμε δημιουργικά και συνθετικά. Επίσης μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης (ξεκινήσαμε το 2002) έχουμε βρει τον τρόπο να συνυπάρχουμε αρκετά αρμονικά και να ξεπερνάμε με ενστικτώδη σύμπνοια τα προβλήματα. Πολλές είναι οι μπάντες που μοιάζουν με το “γαλατικό χωριό”, πιθανόν να είμαστε μία από αυτές.

Πώς μπήκε η Βαλκανική μουσική στην παρέα σας. 
Λόγω καταγωγής μας (αλλά και λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος) η βαλκανική μουσική είναι οικείο άκουσμα. Βαλκανική μουσική είναι η μουσική της βαλκανικής χερσονήσου και περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ηχοχρωμάτων και στυλ. Είναι οι γκάιντες, οι λύρες, οι ζουρνάδες,, τα κλαρίνα και φυσικά τα χάλκινα. Η πολυσχιδής και ζωηρή ρυθμολογία. Τα αρχετυπικά μοτίβα των στίχων. Οι ακατέργαστες χοϊκές φωνές των ανώνυμων ανθρώπων που ερμηνεύουν αυτά τα τραγούδια. Πριν πενήντα χρόνια κάθε χωριό είχε τα δικά του τραγούδια που ήταν πολύ διαφορετικά (στις κλίμακες, στο ύφος κτλ) από αυτά των κοντινών χωριών, και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες ανάγκες της κοινότητας. Σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια ακούμε κάθε σεζόν καμιά τριανταριά τραγούδια (“ποιοτικά” ή μη – δεν έχει σημασία). Το τραγούδι κάποτε έβγαινε από το σώμα και όχι από το μυαλό. Καθώς ακούμε βαλκανική μουσική – ή και γενικότερα δημώδη μουσική από κάθε μέρος του κόσμου – αβίαστα μας έρχεται στο νου αυτή η βαθύτερη σύνδεση μελωδίας και ανάγκης, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό μάθημα για την σύγχρονη τραγουδοποιία. Δεν προσεγγίζουμε αυτή τη μουσική με παρελθοντολαγνεία, αλλά με περιέργεια, έξαψη, ενδιαφέρον, απόλαυση και περίσκεψη.

 Τι μουσική ακούτε στα σπίτια σας και πού διασκεδάζετε; 
Ακούμε αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής. Ουσιαστικά τα πάντα. Αποφεύγουμε μόνο τα ευτελή τραγούδια (δεν υπάρχουν ευτελή είδη μουσικής). Επίσης διασκεδάζουμε παντού – ενώ αποφεύγουμε τα κέντρα μαζικής διασκέδασης.

Στο προφίλ σας ως τόπο διαμονής αναφέρετε τις πόλεις Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, Βόλος. Πώς γίνεται αυτό;  
Στο προφίλ μας αναγράφονται οι παλιοί τόποι διαμονής. Τώρα το range έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο και φτάνει μέχρι Αθήνα και Σουηδία (!). Ενώ ένα μέλος μας έμενε για δύο χρόνια Άμστερνταμ και Λονδίνο. Η απόσταση δεν είναι αξεπέραστο πρόβλημα στην εποχή μας. Εξάλλου επικοινωνούμε καθημερινά μέσω facebook. Και συχνά ερχόμαστε Θεσσαλονίκη για πρόβες.

Πόσο καλό ή κακό, εύκολο ή δύσκολο είναι βρίσκεστε μόνιμα στην επαρχία όταν όλοι λένε ότι για να προχωρήσει ένα συγκρότημα πρέπει να κατέβει στην Αθήνα;
 Η μπάντα προχωράει κάλλιστα καλλιτεχνικά, δημιουργικά, αισθητικά σε οποιοδήποτε μέρος και να βρίσκεται, αρκεί τα μέλη της να είναι ανήσυχα, να κινούνται, να ψάχνονται και να συνεργάζονται αρμονικά. Το ψευδο- δίλλημα “Αθήνα ή τίποτα” αφορά κυρίως μπάντες που επενδύουν σε τακτικές καριέρας και μάλλον αδιαφορούν εν τέλει για το μουσικό αποτέλεσμα.

Ζείτε από τη μουσική; 
 Κάποιοι από μας παίζουν και σε άλλα σχήματα, κάποιοι έχουν άλλες δουλειές άσχετες, κάποιοι σπουδάζουν και κάποιοι είναι άνεργοι. Όχι μόνο δεν ζούμε από τη μουσική – αλλά εδώ και χρόνια έχουμε συστήσει κοινό ταμείο της μπάντας και ότι χρήματα βγαίνουν από συναυλίες πάνε εκεί, και εξυπηρετούν τρέχοντα έξοδα της μπάντας (πρόβες, ηχογραφήσεις, μετακινήσεις). Κανείς μας δεν πληρώνεται.

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί και ο δίσκος σας. Τι σχέδια υπάρχουν από εδώ και στο εξής;
Μερικά live σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βιέννη, Βουδαπέστη, Λιουμπλιάνα, Κωνσταντινούπολη – με δικές μας κινήσεις αυτά, δεν έχουμε manager) και συγχρόνως πρόβες για τον επόμενο δίσκο.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

1 σχόλιο:

KyrTog είπε...

Πολύ καλό συγκρότημα που συνδυάζεται με τρομερές και αγαπημένες αναμνήσεις....

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!