Translate

23 Σεπτεμβρίου 2010

Αfformance





Οι Αfformance ξεκίνησαν το 2004 στην Αθήνα. Η μουσική τους μπορεί να περιγραφεί σαν έντονο, δυνατό και ασυμβίβαστο σύχρονο ορχηστρικό post-rock. Με βάσεις σε μπάντες όπως οι Explosions In The Sky, Mogwai, Isis αλλά και σε μουσικές σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, δημιουργούν βαριές, ατμοσφαιρικές και ρυθμικές συνθέσεις που καθηλώνουν. Οι πάρα πολλές συναυλίες τους -μερικές και εκτός της χώρας- έχουν δημιουργήσει ήδη μια βάση πιστών οπαδών οι οποίοι ανυπομονούσαν για την έλευση του ντεμπούτου album τους "A Glimpse To The Days That Pass" το οποίο τελικά κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 σε 500 μοναδικά αριθμημένα αντίτυπα από τη Catch The Soap Productions. Τα μελλοντικά πλάνα των Afformance περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες -συμπεριλαμβανομένου και του support τους στους Αμερικάνους Grails- νέες ηχογραφήσεις και νέους φίλους σε κάθε πιθανό μέρος.


Από πού εμπνευστήκατε το όνομά σας;
Μας ήρθε τυχαία σε ένα πρώιμο jam ως τρίο ακόμα, κατά τη περίοδο αναζήτησης ατόμων για να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση μας. Ουσιαστικά είναι το αντίστροφο του "performance". Το αστείο είναι ότι μερικά χρόνια μετά ανακαλύψαμε πως κάποιος κριτικός τέχνης είχε χρησιμοποιήσει ακριβώς τον ίδιο όρο με τον ίδιο τρόπο για μια άκρως μινιμαλιστική performance.

Θέλετε να μου περιγράψετε τι μουσική ακούει καθένας σας ξεχωριστά, τις συνιστώσες των επιρροών σας;
Η αλήθεια είναι ότι ακούμε διάφορα ήδη μεταξύ μας, αλλά και ο καθένας μόνος του. Μπορείς να βρεις στις δισκοθήκες μας από jazz, funk, new wave, post-rock, 70s rock, industrial, noise, ambient, grindcore, dance pop, διάφορες παραδοσιακές μουσικές, ψυχεδελικές μουσικές, ρεμπέτικα, indie, alternative, trip-hop, death metal, drone, stoner rock, math rock, ηλεκτρονική μουσική και πάει λέγοντας. Για παράδειγμα, με μια τυχαία ματιά στη δισκοθήκη βλέπω στη σειρα Can, Cannibal Corpse, Cataract, Circle, Eric Clapton, Colour Haze. Η συνισταμένη των επιρροών μας νομίζω ότι είναι το ότι είμαστε όλοι εξίσου ανοιχτοί σε διάφορες επιρροές, πολλές φορές αντίρροπες μεταξύ τους. Βέβαια όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε ως μπάντα το 2004, οι βάσεις μας ήταν πάνω στους ήχους των Mogwai, Sigur Ros, Explosions In The Sky, Isis κλπ. Με τον καιρό ανακαλύψαμε διάφορες νέες μουσικές όμως και προσπαθούμε να τις φιλτράρουμε από το προσωπικό μας πρίσμα, υιοθετώντας τα "κουσούρια" τους.

Απ’ ότι κατάλαβα σας αφορά περισσότερο το live παρά να πετύχετε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Γιατί αυτό;
Γιατί πιστεύουμε ότι η μουσική είναι φτιαγμένη για να παίζεται live. Η ένταση και η ανταλλαγή συναισθημάτων με το κοινό είναι κάτι που δε κερδίζεται με κανένα συμβόλαιο. Είμαστε πιο πολύ της DIY λογικής, και η όποια συνεργασία με κάποια δισκογραφική ή μουσικό φορέα γίνεται με σκοπό την εξάπλωση της μουσικής μας και όχι για κάποιο άλλο όφελος (αν κ εδώ γελάμε).

Με το τραγούδι τι σχέση έχετε; Γράφετε και παίζετε μόνο ορχηστρικά μέχρι στιγμής. 
Θεωρούμε ότι η φωνή όπως χρησιμοποιείται στη μουσική με τον ρόλο lead οργάνου δε ταιριάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν συνθέτουμε. Στα αυτιά μας ηχεί το ίδιο σα να είχαμε μια τρομπέτα ή μια ηλεκτρική κιθάρα να σολάρει ασταμάτητα. Είναι λίγο ενοχλητικό, κακά τα ψέματα. Πάντως έχουμε ένα κομμάτι, το "Do", στο οποίο τραγουδάει η φίλη μας η Χρύσα (από τους National Pornografik, N3rse κλπ). Η φωνή της δίνει την αίσθηση ενός ακόμα οργάνου με τη δική του ξεχωριστή χροιά. Κάπως έτσι έχουμε στο μυαλό μας τη χρήση φωνητικών, αν και είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε οτιδήποτε μπορεί να αναδείξει την εκάστοτε σύνθεση. Ακόμα και αν αυτό είναι μια lead τρομπέτα.

Πώς προέκυψε ο πρώτος δίσκος σας; 
Το "A Glimpse To The Days That Pass" απαρτίζεται από ηχογραφήσεις που έχουν γίνει από τις πολύ αρχές μας μέχρι το 2008, που είτε έχουν εκδοθεί σε συλλογές (In The Junkyard Vol 3 - Spinalonga Records, Somehow Ecstatic Compilation - Somehow Ecstatic Records), είτε για κυκλοφορίες που δεν έγιναν ποτέ (split, EP...), είτε για να μοιράσουμε στις πρώτες μας συναυλίες, είτε αποκλειστικά και μόνο για να αποτυπώσουμε την έμπνευση της στιγμής. Κοινώς μπορείς να θεωρήσεις τη κυκλοφορία ως μια ρετροσπεκτίβα της "πρώτης εποχής" μας όπως μας αρέσει να αποκαλούμε. Μια φευγαλέα ματιά στις ημέρες που πέρασαν, εάν θες καλύτερα. Για να απαντήσω στην ερώτησή σου σχετικά με το εάν χτυπήσαμε πόρτες, θα σου πω ότι δε ψάξαμε καθόλου για κάποια εταιρία. Το κυκλοφορήσαμε με δική μας δαπάνη μέσω της εταιρίας του ενός κιθαρίστα μας, τη Catch The Soap Productions. Θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα στον ήχο, το εικαστικό και το εμπορικό κομμάτι. Έτσι, καταλήξαμε να έχουμε 500 μοναδικά σχεδιασμένα μεταξύ τους CDs χρωματισμένα με χρώμα και πινέλο και αριθμημένα ένα ένα στο χέρι, τυπωμένα με μεταξοτυπία. Το αποτέλεσμα νομίζουμε πως μας δικαίωσε και σίγουρα τράβηξε βλέμματα από παντού (έχουμε παραγγελίες από Αμερική, Ρωσία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιαπωνία κλπ). Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα ήταν σύμφωνη με μια τέτοια έκδοση κάποια δισκογραφική. 

Το myspace μετράει ήδη αρκετά χρόνια χρήσης στην Ελλάδα. Τελικά βοηθάει τα μουσικά πράγματα αυτή η κατάσταση ή όχι;
Το myspace και γενικώς όλο το social networking στο διαδίκτυο μας έχει βοηθήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας που μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με το υποψήφιο κοινό και κάνει όλη αυτή την επικοινωνία μεταξύ καλλιτέχνη, κοινού και διάφορων σχετικών φορέων, πολύ πιο εύκολη απ' ότι ήταν παλιότερα. Μέσω myspace ήρθαν σε επαφή με τη δουλειά μας οι διοργανωτές του Golden Mt Zion Festival στην Ελβετία και μας κάλεσαν να παίξουμε και να ηχογραφήσουμε, το ίδιο έγινε με τον promoter στη Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις περισσότερες πόλεις που έχουμε παίξει. 

Σχέδια;
Τα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνουν την εμφάνισή μας στο 5ο U.O.P. Air Festival στη Τρίπολη και ένα live με ελεύθερη είσοδο στο Mad Club στο Γκάζι μαζί με τους Adolf Plays The Jazz. Επίσης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την διανομή του "A Glimpse..." μεσω itunes και άλλων ανάλογων πάροχων, από τη πλευρά της Γερμανικής Escapartist Records. Λογικά μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο. Μετά ξεκινάμε διαδικασίες ηχογράφησης για την επόμενη full-length κυκλοφορία μας, που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011. 

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!