Translate

19 Σεπτεμβρίου 2010

Didiniel





Οι Didiniel σχηματίστηκαν το 2005 όταν οι Νίκος Καρύδης [τρομπέτα],  Δημήτρης Κούρτης [ακκορντεόν] και Διονύσης Σιδηροκαστρίτης [σαξόφωνο] παρακολούθησαν το Μουσικό Εργαστήρι Κυθήρων. Στην πορεία προστέθηκαν τα άλλα δύο μέλη δηλαδή η Έλσα Κούντιγκ [τσέλο] και αργότερα η Φωτεινή Καλλιανού [τσέλο]. Κανείς από όλους δεν είναι επαγγελματίας μουσικός, παρότι όλοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής σε διάφορα επίπεδα. Το 2006 συμμετείχαν (επενδύοντας μουσικά) στην θεατρική παράσταση του Γιώργου Μπακόλα "Τ" που ανέβηκε στο Booze Cooperativa, ενώ το 2008 και 2009 συμμετείχαν στις παραστάσεις "Στη Σοφίτα" και "Ο Προφήτης" της "Ομάδας 8" σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Διονύση Σιδηροκαστρίτη αντίστοιχα, στο Soul Bar. Επίσης τον Ιούλιο του 2008 ηχογράφησαν μέρος της μουσικής τους υπό τη μορφή ντέμο. 

Αλήθεια, τι σημαίνει Didiniel;
(Διονύσης) Το 2006 ο Δημήτρης έκανε μουσική για το θεατρικό έργο «Τ» (του Γιώργου Μπακόλα),μας μάζεψε και αρχίσαμε πρόβες, επίσης θεωρούσε πως θα ήταν καλό να έχουμε ένα όνομα σαν μπάντα. Νονά έγινε η Έλσα  και μας είπε πως σημαίνει Dimitris Dionisis Nikos Elsa. Ήταν αναπάντεχα μελάτο και έτσι το κρατήσαμε. Αργότερα όταν μας βρήκε και η Φωτεινή σκεφτήκαμε τροποποιήσεις του στυλ fo-didiniel και x didiniel οι οποίες τελικά δεν επικράτησαν.

Μιλήστε μου λίγο για τις καταβολές σας και τι μουσική ακούτε γενικά.
(Νίκος) Καταβολές διάφορες. ”Σύγχρονη” “κλασσική” μουσική του 20ού και 21ου αιώνα , jazz όλες σχεδόν τις υποκατηγορίες από το 1920 μέχρι το 1990, ροκ, πανκ, θόρυβος, ρεμπέτικα, έντεχνο (Χατζηδάκις σχεδόν αποκλειστικά) και πολλά άλλα ενδιάμεσα...
(Έλσα)  Σερενάτες, βαθιές σκοτεινές μπαλάντες, μεταλλικά πριόνια,  τζαζ βρωμιές, γλυκές πενιές, πρελούδια και φαντασίες. Τελευταία ένα από τα μέλη μας έχει πάθει κάτι και ακούει μόνο πολυφωνία των Άκα Πυγμαίων της Αφρικής.

Η δημιουργία – λένε - είναι μια μοναχική διαδικασία. Εσείς πώς γράφετε τα τραγούδια σας;
(Διονύσης) Μέχρι στιγμής τα αγόρια γράφουν για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια. Η «δημιουργία» ξεκινάει συνήθως από την ιδέα που έχει κάποιος να «σκηνοθετήσει» τους υπόλοιπους της μπάντας. Βρίσκει μια ιστορία και μοιράζει τους ρόλους. Στις πρόβες όλα μπορεί να αλλάξουν.
(Νίκος)  Νομίζω ότι τα κομμάτια των didiniel προκύπτουν σε μεγάλο ποσοστό “συναδελφικά”, όπως συμβαίνει άλλωστε συχνά σε πολλές μπάντες...δηλαδή ναι μεν ο βασικός πυρήνας προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά το κομμάτι διαμορφώνεται τελικά κατά την διάρκεια των προβών από όλους.
(Έλσα)  Νομίζω πως στην περίπτωσή μας αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή μάλλον η ισορροπία έχει κάπως έτσι, οι άντρες, ή μάλλον τα παλικάρια του συγκροτήματος είναι και οι τρεις οι ενεργοί συνθέτες ενώ οι τσελίστριες δεν έχουν δημιουργήσει κάτι ακόμα. Επιδίδονται όμως σε καυστική κριτική και σχολιασμό. Άλλα πολύς αυτοσχεδιασμός, πολύ συζήτηση και πολλή αλληλεπίδραση.

Στο βιογραφικό σας βλέπω συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις. Πώς προέκυψαν και ποια η σχέση σας με το θέατρο γενικότερα;
(Διονύσης) Μας αρέσει πολύ να χρησιμοποιούμε την θεατρική συνθήκη και γενικότερα τις δυνατότητες μιας θεατρικής παράστασης. Τα φώτα χαμηλώνουν οι θεατές δεν μιλάνε δεν τρώνε δεν πίνουν κτλ. και εμείς μπορούμε να παίζουμε (πίνοντας) όσο σιγά θέλουμε χωρίς να βάλουμε τα όργανα στην πρίζα.

Η σχέση σας με την τηλεόραση; 
(Διονύσης) Δεν έχουμε καμία σχέση με την τηλεόραση ούτε και αυτή θα μπορούσε να επιδιώξει μια σχέση με μας. Νομίζω πως ο κινηματογράφος θα μας πήγαινε καλύτερα. Η αγαπημένη μας κινηματογραφική επιρροή άλλωστε είναι από την μπάντα στο nightmare before Christmas.
(Νίκος)  Νομίζω ότι όλοι σιχαινόμαστε ΣΦΟΔΡΑ το 99.9% της ελληνικής τηλεόρασης, οπότε όχι, μόνο δια βιοπορισμό θα το σκεφτόμουν προσωπικά.. 

Η σχέση σας με το ελληνικό τραγούδι; Στη σελίδα σας συναντάμε μερικά δικά σας…
(Διονύσης) Στην σελίδα μας υπάρχουν 2 τραγούδια που φτιάξαμε - προσαρμόσαμε για την θεατρική παράσταση «Στη σοφίτα» . Το Τραγούδι του Ορφέα με στίχους από το διήγημα του Ντανίλο Κις «Σοφίτα» και η «Αγριόπη» (το τραγούδι της Ευρυδίκης) με στίχους της Αρετής Βάσου. Επίσης μας αρέσουν πολύ οι διασκευές ελληνικών τραγουδιών και έχουμε κάνει μερικές με καλύτερη αυτή του τραγουδιού «Τα παιδιά της γειτονιάς σου».
(Νίκος)  Προσωπικά έχω λατρεία με την ελληνική γλώσσα, αλλά το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι δεν με γοητεύει πια τόσο όσο κάποιοι παλαιότεροι δημιουργοί π.χ. Μάνος Χατζηδάκις, Λένα Πλάτωνος ή ακόμα παλαιότεροι μουσικοί του ρεμπέτικου –παραδοσιακού - καντάδας, όπως ο Γιώργος Κατσαρός (εξ Αμερικής) ή ο Απόστολος Χατζηχρήστος.
(Έλσα)  Δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό τραγούδι, έντεχνο κτλ, αλλά νομίζω ότι μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με ελληνικούς στίχους. Είναι και η Λένα Πλάτωνος που μας εμπνέει.. στοίχημα να καταφέρεις να ξεπεράσεις το «ταμπού», όλη την ιστορία που κουβαλάει το ελληνικό τραγούδι και να οικειοποιηθείς τη γλώσσα σου, με τον δικό σου δημιουργικό τρόπο.

Η σχέση σας με τη δισκογραφία; Έχετε μπει στη διαδικασία δειγματισμού του ντέμο, έχετε πάρει απαντήσεις;
(Διονύσης) Οι ηχογραφήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα είναι πρόχειρες και έχουν την έννοια της καταγραφής. Η ιδέα να μπούμε σ ένα στούντιο για μια ολοκληρωμένη παραγωγή μας αρέσει πολύ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία να στέλνουμε ντέμο σε εταιρίες από την στιγμή που δεν μας ενδιαφέρει κάποιου είδους εμπορική εκμετάλλευση.
(Νίκος)  Είμαστε ελαφρώς σκορποχώρι και δεν τα καταφέραμε σε αυτό, οι θεατρικές παραστάσεις μόνο μας έβαλαν σε κατάσταση μεγάλης παραγωγικότητας...

Είναι τελικά χρήσιμη η κυκλοφορία ενός δίσκου στις μέρες μας;
(Διονύσης) Μόνο αν διανέμεται δωρεάν.
(Νίκος)  Χρήσιμο είναι νομίζω, αποτυπώνεται η δημιουργικότητα με πιο επίσημο, εκλεπτυσμένο τρόπο, επίσης είναι ένα «μονοπάτι» για να πας παραπέρα...

Τα σχέδιά σας;
(Διονύσης) Μουσική για την επόμενη ταινία του Tim Burton, Γκρίκ αϊλαντς, τουρνέ καλοκαιριάτικο, να παίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.

*Πρώτη δημοσίευση www.e-tetradio.gr.

2 σχόλια:

Λάθος άνθρωπος είπε...

Καλησπέρα με τη ζέστη του Σεπτέμβρη.

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε...

μπραβο για αυτην ολη τη δουλεια σου

καιρο ειχα να μπω

μπραβο

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!